Novi plan za Uljanik predan Horvatu, očekuju se oštri rezovi

Bez autora
Oct 21 2018

Danas bismo na našu adresu trebali dobiti program restrukturiranja Uljanika, rekao je jučer ministar gospodarstva Darko Horvat na skupu Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Rapcu. Ujedno je najavio da se u narednih 14 dana očekuju oštri rezovi kada je u pitanju pulski i riječki škver za koji vjeruje da neće ići u stečaj idući tjedan. U ovom trenutku, prema izračunima kolege Marića, imamo pritisak ili potencijalni pritisak na hrvatski proračun negdje oko 4,3 milijarde kuna. Taj je minus stvoren na poslovnim računima u zadnje 3 ili 4 godine. Nesmotreno se 2015. ušlo u davanje velike količine jamstava iako se već tada sumnjalo hoće li se ti brodovi graditi ili ne. U ovom smo trenutku pripravni i spremni za prvi val otkazivanja, odnosno platiti državna jamstva, one avanse i kredite koji su uzimani za one brodove koji nemaju perspektivu da se jednog dana naprave.

Novi plan za Uljanik predan Horvatu, očekuju se oštri rezoviDanas bismo na našu adresu trebali dobiti program restrukturiranja Uljanika - rekao je jučer ministar gospodarstva Darko Horvat na skupu Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Rapcu. Ujedno je najavio da se u narednih 14 dana očekuju oštri rezovi kada je u pitanju pulski i riječki škver za koji vjeruje da neće ići u stečaj idući tjedan.

Pismo namjere

- U ovom trenutku, prema izračunima kolege Marića, imamo pritisak ili potencijalni pritisak na hrvatski proračun negdje oko 4,3 milijarde kuna. Taj je minus stvoren na poslovnim računima u zadnje 3 ili 4 godine. Nesmotreno se 2015. ušlo u davanje velike količine jamstava iako se već tada sumnjalo hoće li se ti brodovi graditi ili ne. U ovom smo trenutku pripravni i spremni za prvi val otkazivanja, odnosno platiti državna jamstva, one avanse i kredite koji su uzimani za one brodove koji nemaju perspektivu da se jednog dana naprave. Taj je novac korišten za gradnju postojećih brodova na navozu i normalno je da takvom procesu mora doći kraj. A na koji način su ta sredstva potrošena i na koji način su izgubljena, jedna će druga institucija morati reći kako je došlo do toga, najavio je Horvat. Pojasnio je da oštri rezovi znače da se više neće moći naručivati i ugovarati brodovi za koje se zna da će biti isporučeni s gubitkom.

- Država će, a u konačnici i porezni obveznici, morati sanirati one procese u koje se ušlo lakomisleno i bez bilo kakvih analiza. Treba krenuti ispočetka i zdravo. I Uljanik i 3. maj moraju dobiti vjerodostojne partnere s kojima će nastaviti brodograđevnu industriju - rekao je i dodao kako će država platiti dugove Uljanika.

- Onaj tko želi ući u bilo kakav partnerski odnos, ne želi plaćati stare i tuđe dugove. Stari dugovi morat će u jednom trenu sjesti na državni proračun i bit će opterećenje poreznih obveznika - najavio je ministar. Inače, u zadnja dva dana Ministarstvo intenzivno razgovara s potencijalnim partnerima.

- Već smo danas dobili ozbiljno pismo namjere talijanske kompanije Fincantieri, a tijekom tjedna očekujemo pismo namjere potencijalnog partnera iz Ukrajine koji je bio u jednom i drugom brodogradilištu. Imamo korektne razgovore s nizozemskim Damenom, ali isto tako očekujemo poziv američkog partnera i kolega iz Kine koji su se najavili i žele s nama razgovarati - rekao je Horvat i dodao kako čitav taj proces ide prema kraju. Najavio je i da je idući utorak bitan za 3. maj iz Rijeke.

Zavezan čvor

Na skupu je bio i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda koji se nada da u ponedjeljak ipak neće krenuti generalni štrajk, ponajviše zbog kupaca. Veli da su toga svjesni i sindikati.

- Kada raščistimo stvar oko strateškog partnera, onda će se raščistiti i stvar oko isplate plaća. Nerealno je očekivati bilo čiju pomoć dok je taj čvor zavezan. Ne bude li pomoći nekog od budućih vlasnika, rješenja nema. U ovom trenutku izabran je Končar, a ako se ide u promjenu strateškog partnera, mora se odraditi čitava procedura oko novog izbora. To je ono što sada čekamo - rekao je Rossanda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik