Proizvodnja debelo zaostaje za trgovinom

Bez autora
Oct 21 2018

Od 40.322 privredna subjekta koja su poslovala u Republici Srpskoj tokom 2017. godine - samo su 84 velika preduzeća, pokazuju podaci Poreske uprave RS i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS.Prema istim podacima, u protekloj godini u RS poslovalo je 17.559 malih i srednjih preduzeća, kao i 22.679 preduzetnika, od čega su tri velika. Svi zajedno zapošljavaju blizu 200.000 radnika, od čega u velikim preduzećima radi 56.384 ljudi, a u srednjim 100.439, dok je kod preduzetnika zaposleno 41.896 lica. Većina malih i srednjih preduzeća je skoncentrisana u sektoru trgovine, prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu i saobraćaju.

Proizvodnja debelo zaostaje za trgovinomOd 40.322 privredna subjekta koja su poslovala u Republici Srpskoj tokom 2017. godine - samo su 84 velika preduzeća, pokazuju podaci Poreske uprave RS i Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS.

Prema istim podacima, u protekloj godini u RS poslovalo je 17.559 malih i srednjih preduzeća, kao i 22.679 preduzetnika, od čega su tri velika.

Svi zajedno zapošljavaju blizu 200.000 radnika, od čega u velikim preduzećima radi 56.384 ljudi, a u srednjim 100.439, dok je kod preduzetnika zaposleno 41.896 lica.

Većina malih i srednjih preduzeća je skoncentrisana u sektoru trgovine (34,50 odsto), prerađivačkoj industriji (13,95 odsto), ugostiteljstvu (12,35 odsto) i saobraćaju (8,09 odsto). Prema obliku organizovanja i dalje su dominantna društva s ograničenom odgovornošću, sa 86,10 odsto.

Mala i srednja preduzeća su u prošloj godini ostvarila tri četvrtine poslovnih prihoda od svih preduzeća, a ista je situacija kada je i dobit u pitanju.

Gledano po geografskim područjima Republike Srpske, kao i do sada, dominira privredno područje Banjaluke.

Podaci pokazuju i kako broj malih i srednjih preduzeća raste, kao i broj zaposlenih u njima.

"Finansijska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća na republičkom nivou pružena je za realizaciju projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, za podršku projekata u oblasti razvoja turizma i za projekte iz poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ukupnom iznosu 12,86 miliona KM. Treba pomenuti i sredstva plasirana kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 61,23 miliona KM", navodi se u saopštenju Vlade RS.

Predrag Duduković, ekonomista iz Banjaluke, kaže kako mali broj velikih privrednih sistema ne mora da bude neki negativan pokazatelj, ali da podatak koji govori da kod malih i srednjih preduzeća dominira trgovina, svakako privlači pažnju i stvara razlog za zabrinutost.

Dodaje kako velika preduzeća zapošljavaju puno radnika i za sobom povlače dosta manjih preduzeća i kooperanata, ali nisu presudna i neophodna da bi se jedno društvo razvijalo.

"Pored velikih, i srednja preduzeća su vrlo poželjna, jer generišu dosta malih preduzeća oko sebe i jednostavno ih uvezuju, nakon čega mala od njih žive. Veći problem je što je trgovina dominantna, a mi bi trebalo da se, prije svega, bavimo proizvodnjom. Društvo ne može živjeti od trgovine i moramo imati više proizvodnih preduzeća koja ostvaruju novu vrijednost i takva sa svojim proizvodima mogu nastupati na drugim tržištima van našeg područja te se na taj način razvijati", kazao je Duduković.

Usvojena informacija o proizvodnom ciklusu

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici usvojila i informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2018. godini.

U jesenjoj sjetvi 2018. godine biće zasijano ukupno 65.616 hektara pod ratarskim kulturama, od čega će oko 40.100 hektara biti zasijano pod pšenicom kao dominantnom ratarskom kulturom u jesenjoj sjetvi. Pod uljanom repicom će biti zasijano 1.735 hektara.

Vlada RS je dala saglasnost da se izvrši prodaja dijela nepokretnosti na prostoru akcionarskog društva "Jadar" Zvornik, gdje je potencijalni investitor pokazao interes za kupovinu objekta s pripadajućim zemljištem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik