Slobodna zona Pirot najbolja u Evropi

Prema rang listi specijalizovanog magazina fDi, Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena je vodećom slobodnom zonom u Evropi, a trećom na svetu u 2018. godini. Zona, kako se navodi u magazinu, nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta.Broj investitora koji proizvode u zoni je porastao za 22 procenta u periodu od 2016. do 2017. godine, dok je broj malih i srednjih preduzeća u zoni porastao za više od pet procenata. Magazin navodi da je pirotska Slobodna zona proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike i nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima...

Slobodna zona Pirot najbolja u EvropiPrema rang listi specijalizovanog magazina fDi, Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena je vodećom slobodnom zonom u Evropi, a trećom na svetu u 2018. godini.

Zona, kako se navodi u magazinu, nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta.

Broj investitora koji proizvode u zoni je porastao za 22 procenta u periodu od 2016. do 2017. godine, dok je broj malih i srednjih preduzeća u zoni porastao za više od pet procenata.

Magazin navodi da je pirotska Slobodna zona proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike i nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima...

Kompanije su, navode, oslobođene poreza na dobit pravnih lica u trajanju od deset godina od dobitka izveštaja za prvu godinu, gde ulaganja iznose devet miliona evra u osnovna sredstva i gde je zaposleno više od 100 dodatnih radnika, što, ocenjuju, služi za privlačenje većih proizvodnih korisnika.

Zona je prepoznata i po programu podsticaja i dobre povezanost Slobodne zone i njenoj blizini panevropskom koridoru Xc koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom, navodi magazin.

Ukupna vrednost prometa robe i usluga u slobodnim zonama Srbije prošle godine iznosila je blizu pet milijardi evra i u odnosu na 2016. porasla je za dva odsto.

Pre tri decenije u svetu ih je bilo manje od 200, a danas na najmanje 3.500 mesta u 147 zemalja sveta gde kompanije pod povoljnijim uslovima uvoze sirovine i izvoze robu.

Među njima je i 14 slobodnih zona u Srbiji, u kojima radi 79 proizvodnih korisnika.

U kompanijama u slobodnim zonama u Srbiji zaposleno je 28.366 radnika, a samo lane broj je porastao za 13,25 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik