U prvih šest meseci razmena s Nemačkom 2,4 milijarde evra

Bez autora
Oct 21 2018

Narodna poslanica vladajuće Srpske napredne stranke i predsednica Odbora Skupštine Srbije za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić izjavila je danas da je obim spoljnotrgovinske razmene s Nemačkom u stalnom porastu. Ona je na 28. ekonomsko-političkom forumu "Strane investicije u Srbiji i Nemačkoj", koji su u Beogradu organizovale nemačka Fondacija "Konrad Adenauer" i Biznis info grup, precizirala da je u prvih šest meseci u 2018. godini razmena iznosila 2,4 milijarde evra. Tomićeva je navela da je izvoz iz Srbije u Nemačku bio 980,4 miliona evra, a uvoz 1,43 milijarde evra. Pokazalo se da je nemačka u prvih pet na listi investitora i najveći bilateralni donator, rekla je Tomić.

U prvih šest meseci razmena s Nemačkom 2,4 milijarde evraNarodna poslanica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednica Odbora Skupštine Srbije za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić izjavila je danas da je obim spoljnotrgovinske razmene s Nemačkom u stalnom porastu.

Ona je na 28. ekonomsko-političkom forumu "Strane investicije u Srbiji i Nemačkoj", koji su u Beogradu organizovale nemačka Fondacija "Konrad Adenauer" i Biznis info grup, precizirala da je u prvih šest meseci u 2018. godini razmena iznosila 2,4 milijarde evra.

Tomićeva je navela da je izvoz iz Srbije u Nemačku bio 980,4 miliona evra, a uvoz 1,43 milijarde evra. "Pokazalo se da je nemačka u prvih pet na listi investitora i najveći bilateralni donator", rekla je Tomić.

Ona je podsetila da u Srbiji posluje preko 400 kompanija s nemačkim kapitalom koje zapošljavaju blizu 50.000 radnika. Pre samo pet godina, bilo je dvostruko manje zaposlenih, rekla je Aleksandra Tomić i objasnila da je od tada Srbija sprovela brojne reforme, čiji se rezultati i ekonomski efekti tek sada vide.

Tada je rađena anketa s nemačkim investitorima, koji su ukazali kako Srbija da poboljša investiocnu klimu, pa su naveli da je potrebno da lakše dođu do građevinskih dozvola, da manje čekaju na potrebnu dokumentaciju, a danas, u Srbiji više nije potrebam ni pečat, ukazala je Tomićeva.

Navela je da se sve to dogodilo posle političkih promena u Srbiji 2012. godine i da je tadašnji premijer Alekasndar Vučić preduzeo niz nepopularnih mera kako bi se zemlja oporavila.

"Mnoge vlade su to pokušavale, ali očito da nisu imale dovoljno političke hrabrosti", ocenila je Tomićeva.

Ona je istakla da je Srbija shvatila da je za investitore važno da zemlja u koju dolaze mora da bude politički stabilna.

Srbiji je, kaže, najvažnije da vodi mirnu i odgovorni politiku, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, ali istovremeno je potrebno i da Srbiju tako poštuju.

"Naš strateški cij je Evropska unija. U poslednjih šest godina Srbija je jasno definisala strateške unutrašnje i spoljne politike. Imamo 12 otvorenih (pregovaračkih) poglavlja od 35. Takođe, važno nam je da imamo dobre odnose sa SAD, Rusijom, Kinom, kao što imamo I razne strateške projekte sa država članicama EU", napomenula je poslanica SNS-a.

Podsetila je da je nemačka kancelarka Angela Merkel imala veliku ulogu da zemlje Zapadnog Balkana bolje sarađuju.

Pol Kovic iz Ekonomskog saveta Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, govoreći o privrednom okruženju u Nemačkoj, objasnio je služeći se fudbalskom terminologijom da je država sudija, ali da svi igrači imaju iste uslove.

Podsetio je na Hladni rat u kome je, s jedne strane, bio komunizam u kome je država imala važnu ulogu, a, s druge, kapitalizam koji je poznat po slobodnom tržištu, navodeći da je Nemačka izabrala "put između komunizma i kapitalizma".

"Mi to zovemo socijalna tržišna privreda. Svi moraju imati iste šanse, ravnopravnost mora da postoji a uloga države je specifična. Država ne definiše cene, ne kaze šta preduzeća treba da rade, ali kaže - daću ti teren, reći šta su pravila i po tim pravilia ćeš igrati. Ako ih ne poštujes, daću ti žuti ili crveni karton", slikovito je objasnio gost iz CDU-a.

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" Norman Bekman-Dirkes podsetio je još jednom da kompanije s nemačkim kapitalom u Srbiji zapošljavaju oko 50.000 radnika, i primetio da i drugi investitori poput Turske, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata traže svoje mesto u regionu.

Ocenio je da Srbija ima pozitivan privredni rast i dodao da treba razgovarati o tome kako da se on održi i kako da građani imaju koristi od toga.

Bekman-Dirkes kaže da je svaki korak na putu ka EU vredan toga, kao i da je za investitore izuzetno važno da postoji stabilan politički sistem, kao i poštovaje pravila i vladavina prava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik