"Drina” će se proizvoditi u Srbiji i Hrvatskoj?!

Bez autora
Oct 24 2018

Kompanija “British American Tobacco”, većinski vlasnik “Fabrike duhana Sarajevo”, donijela je početkom godine odluku te obavijestila Upravu FDS-a da će proizvodnja cigareta “aura”, “code” i “diva” biti premještena iz Bosne i Hercegovine u Srbiju i Hrvatsku! Prema toj odluci, kako je navedeno u dokumentima, proizvodnja ovih cigarate u BiH bila je planirana do kraja jula, iako su iz Uprave FDS-a, sa sjedištem u Sarajevu, tražili da se takva odluka promijeni, jer će u “velikoj mjeri ugroziti održivost poslovanja u FDS-u, što bi za posljedicu moglo imati značajno smanjenje radne snage”. Također, Uprava FDS-a je navela da bi ukidanje proizvodnje pred opće izbore moglo dovesti do problema velikih razmjera.

"Drina” će se proizvoditi u Srbiji i Hrvatskoj?!Kompanija “British American Tobacco” (BAT), većinski vlasnik “Fabrike duhana Sarajevo” (FDS), donijela je početkom godine odluku te obavijestila Upravu FDS-a da će proizvodnja cigareta “aura”, “code” i “diva” biti premještena iz Bosne i Hercegovine u Srbiju i Hrvatsku!

Ugroženo poslovanje

Prema toj odluci, kako je navedeno u dokumentima, proizvodnja ovih cigarate u BiH bila je planirana do kraja jula, iako su iz Uprave FDS-a, sa sjedištem u Sarajevu, tražili da se takva odluka promijeni, jer će u “velikoj mjeri ugroziti održivost poslovanja u FDS-u, što bi za posljedicu moglo imati značajno smanjenje radne snage”. Također, Uprava FDS-a je navela da bi ukidanje proizvodnje pred opće izbore moglo dovesti do problema velikih razmjera.

No, u BAT-u su istaknuli da je odluka proistekla na osnovu potpisanog Sporazuma u ugovornoj proizvodnji, gdje su jasno definirane njihove obaveze i rokovi do kada FDS mora proizvoditi određene brendirane proizvode.

To znači da firma koja već posluje s gubicima i radi u jednoj smjeni, za sada proizvodi još samo kultni bh. brend, sarajevsku “drinu”. Ova kompanija je početkom godine tehnološkim viškom proglasila 224 radnika radi reorganizacije firme i osnivanja nove, koja je trebala početi s radom 1. jula i bavila bi se samo duhanskim biznisom.

No, pedesetak radnika već je dobilo otkaze uz određenu vrstu otpremnina.

Generalni direktor FDS-a Edin Mulahasanović jučer nije odgovarao na pozive kako bi nam pojasnio novonastalu informaciju.

Strani brendovi

S druge strane, Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara “Dividenda”, koji je upozoravao na ovakav scenarij i tražio od Vlade FBiH da se zaustavi prodaja FDS-a, tvrdi da će ova kompanija vrlo brzo prestati proizvoditi i “drinu”.

- Nakon što su ugasili ove brendove i premjestili proizvodnju, sada se ide i na gašenje proizvodnje “drine”. To će se desiti vrlo brzo. To svi znaju, jer imaju duhana još za samo tri mjeseca. Svima je ovdje jasno da je cilj BAT-a bio da nametnu svoje brendove i da ih je u BiH zanimalo samo tržište. Oni sada ove cigarete proizvode u Srbiji i Hrvatskoj - rekao nam je Čengić.

Šta je bilo s kioscima “Tobacco Pressa”

Kupovinom FDS-a, BAT je postao vlasnik i lokalnog lanca kioska “Tobacco Pressa”, a ranijom kupovinom TDR-a postao je i vlasnik lanca kioska “iNovine”.

Na taj način su počeli s optimizacijom mreže kioska, tačnije zatvaranje kioska “Tobacco Pressa” s obzirom na to da su kiosci “iNovina” i “Tobacco Pressa” često bili jedni pored drugih, na istoj lokaciji. Do sada su, prema nezvaničnim informacijama, zatvorili 120-130 kioska, a radnike penzionisali ili otpustili.

BAT: Ugrožena budućnost svih brendova u BiH

U BAT-u su nam jučer kazali da uslužna proizvodnja koju FDS provodi za BAT, nije prestala. Ali i da, kako je BAT kupio brendove FDS-a, “sukladno preferencijama pušača i stanju na tržištu, provodi i politiku proizvodnje i prodaje”.

- Nažalost, zbog velikih poremećaja na tržištu BiH uzrokovanih rastom akciza te zbog pada legalnog tržišta za više od 35 posto u posljednje tri godine, nije ugrožena prodaja i distribucija bivših brendova FDS-a nego i svih drugih brendova BAT-a i drugih takmaca na tržištu. Zbog svega toga, budućnost proizvodnje ne samo bivših brandova FDS-a nego i svih ostalih legalno proizvedenih brendova na tržištu BiH je upitna - rekla nam je Martina Pintarić, koja radi PR za BAT.

Ocenite tekst
Komentari
  • Zoran Jovičić

    Feb 20 2022
    Uz "B(ij)elu Drinu smo odrastali. Odlična cigareta. Žao mi je i tih ljudi koji su ke proizvodili, i svega što povezuje ta cigareta. To je, siguran sam, "manje zlo" od onoga što nas okružuje...
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik