Kakeibo – stara japanska tehnika štednje

Bez autora
Oct 30 2018

Postoji japanska tehnika stara sto godina koja vam može pomoći u vođenju računa o troškovima i uštedi novca, a zove se Kakeibo.Kako piše na blogu Moni Ninja, prema ovoj tehnici, na početku mjeseca treba zapisati fiksne prihode i troškove, a razlika će vam otkriti koliko tačno možete potrošiti u predstojećem mjesecu. Drugi korak je da procijenite koliko taj mjesec želite da uštedite – taj iznos stavite na stranu i potrudite se da ga ne dirate ako baš nije nužno. Tokom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije, poređane po važnosti.

Kakeibo – stara japanska tehnika štednjePostoji japanska tehnika stara sto godina koja vam može pomoći u vođenju računa o troškovima i uštedi novca, a zove se Kakeibo.

Kako piše na blogu Moni Ninja, prema ovoj tehnici, na početku mjeseca treba zapisati fiksne prihode i troškove, a razlika će vam otkriti koliko tačno možete potrošiti u predstojećem mjesecu.

Drugi korak je da procijenite koliko taj mjesec želite da uštedite – taj iznos stavite na stranu i potrudite se da ga ne dirate ako baš nije nužno.

Tokom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije, poređane po važnosti:

1. Preživljavanje – stanarina, računi, hrana, djeca…

2. Neobavezne stvari – nova odjeća, restorani, novi telefon ili laptop…

3. Kultura – filmovi, pozorište, novine, knjige…

4. Posebni troškovi – rođendanski pokloni, svadbe, neočekivane popravke…

Na kraju mjeseca, uporedite početni budžet i potrošeni iznos – to prikazuje razliku koliko ste uštedjeli taj mjesec. Kako se navodi, ova tehnika može dovesti do uštede od čak 35 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik