Manjak školovanih majstora u građevinarstvu

Bez autora
Apr 28 2010

U Srbiji se beleži ozbiljan deficit kadrova svih profila u građevinarstvu, a razlog za to je pre svega odliv kadrova u inostranstvo zbog višestruko većih plata, ali i nezainteresovanost mladih za dobijanje te vrste diplome, zbog čega je neophodno angažovanje države i sistemsko rešavanje tog problema.Domaća građevinska industrija prošla je težak period tokom prethodnih nekoliko godina i, mada postoji potreba angažovanja kadrova, srpska preduzeća im ne mogu ponuditi uslove i platu kao firme u inostranstvu, zbog čega se beleži sve značajniji odlazak kadrova.

Manjak školovanih majstora u građevinarstvuU Srbiji se beleži ozbiljan deficit kadrova svih profila u građevinarstvu, a razlog za to je pre svega odliv kadrova u inostranstvo zbog višestruko većih plata, ali i nezainteresovanost mladih za dobijanje te vrste diplome, zbog čega je neophodno angažovanje države i sistemsko rešavanje tog problema, rečeno danas u Privrednoj komori Srbije.

Domaća građevinska industrija prošla je težak period tokom prethodnih nekoliko godina i, mada postoji potreba angažovanja kadrova, srpska preduzeća im ne mogu ponuditi uslove i platu kao firme u inostranstvu, zbog čega se beleži sve značajniji odlazak kadrova, upozorili su članovi grupacije PKS-a za čelične konstrukcije u građevinarstvu.

U svim delatnostima u oblasti građevinarstva nedostaju kadrovi, a za rešenje problema odliva kadrova neophodno je uključivanje više ministarstava. Lokalne samouprave moraju da se bore za smanjenje nezaposlenosti i za to da se mladi što više upisuju u građevinske škole, rečeno je na skupu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik