pretraga

kursna lista

BA

HR

RS

MK

EUR 117.9612
USD 105.492
CHF 104.5199
GBP 134.9207
CAD 78.3067
HRK 15.8768
BAM 60.3126
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
07.11.2018.Makfax Macedonia

МАСИТ бара одложување на даночните реформи

МАСИТ бара одложување на даночните реформиСтопанската Комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ застанува зад својот став во одбрана на создавање подобри услови за работа на бизнис-заедницата, а посебно ИКТ-секторот, и во таа насока повторно барање за одлагање на даночните реформи.

„Стручните мислења на ниво на МАСИТ се неподелени по основ на воведувањето на прогресивниот данок – воедно МАСИТ посочува некои основни недостатоци на даночната реформа која се предлага и кои ќе доведат до сериозни проблеми при функционирањето и унапредувањето на ИКТ-секторот во Република Македонија: предложената даночна политика нема да оди во линија на подобрување на социјалната еднаквост, туку ќе оди во насока на целосно намалување на продуктивноста, вработливоста и развојот на квалификации. Стручните лица од МАСИТ сметаат дека токму со оваа даночна реформа се врши пенализација на деловите од населението кои напорно работат кон напредување и повисоки приходи, а се наградуваат оние кои не се трудат и со тоа директно се создава намалување на продуктивноста“, сметаат од таму.

Според МАСИТ, со предложените мерки се врши дестимулирање на развојот на висококвалификуваните кадри – зголемувањето на данокот на личен доход најмногу ќе ги погоди оние кои вложувале во сопствениот професионален развој и ќе испрати порака дека квалификуваноста е неисплатлива, со што ќе се отстрани стимулот за развој на способности и квалификации.

Наместо фискален ефект, додаваат од таму, ќе се добие ефектот на даночна непослушност и ќе биде главен двигател на сивата економија. Конкретно, МАСИТ смета дека ќе следи период на зголемување на даночното затајување – нискиот степен на задоволство кај обврзниците за начинот на кој прибраните средства се користат ќе донесе до зголемувањето на даноците ќе доведе до изнаоѓање дополнителни и креативни начини за даночна евазија. Директно поврзано, по овој основ на дополнителните средства кои ќе се инјектираат во буџетот, јазот меѓу богатите и сиромашните нема да се нивелира туку ќе се продлабочи.

„МАСИТ смета дека првенствено и во насока на соодветна и ефективна даночна реализација треба да се подобри начинот на собирањето на даноците, со цел целосно искоренување на сивата економија, или барем нејзино сведување на минимум. Со таа контрола на примањата по основ даноци ќе се затвори прашањето за постоењето на сиромаштијата во голем степен. Конкретно, со истата мерка за собирање на данокот од сите даночни обврзници, од кои нема даночна реализација, ќе се постави нормален систем во државата и токму тогаш ќе се воведе рамноправен третман кон сите економски оператори. МАСИТ постојано предупредува на појавата одлив на мозоци и  одлив на капитал и намалени инвестиции – брзото и ненајавено, однапред неанализирано даночно решение кое претставува сериозна измена во финансиската легислатива во државата многу го комплицира работењето на компаниите во приватниот сектор поради неможноста да се планираат трошоците и ќе доведе до несигурност и кај домашните компании и кај странските инвеститори“, се наведува во соопштението.

Според МАСИТ, воведувањето прогресивен данок директно ги таргетира висококвалификуваните и професионални ИКТ-кадри кои веќе се дефицитарни во Македонија. Тоа, според нив, ќе доведе до одлив на квалификуваните кадри во земји со поповолна даночна клима и подобра социоекономска ситуација.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share