U fondu za energetsku efikasnost 500 miliona u 2019.

Bez autora
Nov 08 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije u 2019. iznositi 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine. Antić, koji je sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava potpisao ugovore o dodeli sredstva za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini, podsetio je na to da je budžetski fond za te namene za 2018. godinu iznosio 125 miliona dinara, a da je u prethodne tri godine u njemu bilo ukupno 400 miliona dinara. Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere i moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata.

Opštinama dodeljena sredstva za energetsku efikasnostMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije u 2019. godini iznositi 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine.

Antić, koji je sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava potpisao ugovore o dodeli sredstva za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini, podsetio je na to da je budžetski fond za te namene za 2018. godinu iznosio 125 miliona dinara, a da je u prethodne tri godine u njemu bilo ukupno 400 miliona dinara.

Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere i moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata, istakao je ministar.

On je ukazao na to da se takve investicije otplate u dve-tri godine, te da su mere energetske efikasnosti do sada dale rezultate, jer je u proseku za 40 odsto smanjena potrošnja energije u objektima gde su one sprovedene.

Efekti mera su, kako je podvukao, višestruki i ogledaju se u uštedi enregije, doprinosu energetskoj sigurnosti i borbi protiv klimatskih promena.

Antić je istakao da je Ministarstvo dobilo snažnu podršku i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, ali i Ministarstva finansija, u tome da se učine daleko snažniji koraci u pravcu energetske efikasnosti.

Ministar je najavio i formiranje fonda za energetsku efikasnost koji će raspolagati sa 10 miliona evra godišnje i dodatnim sredstvima koja će opredeliti EU.

Do sada su mere energetske efikasnosti u Srbiji, u koje je uloženo 415 miliona dinara, sprovedene u 39 javnih objekata, istakao je on, pohvalivši pojedine opštine čiji primer može da motiviše i druge lokalne samouprave da pripreme dobre projekte.

Ljubovija, Gadžin Han i Svilajnac su treći put konkurisali i dobili sredstva iz pomenutog budžetskog fonda za svoje projekte, a Kragujevac i Knjaževac drugi put dobijaju podršku.

Sredstva za 2018. godinu su dobili i Osečina, Bosilegrad, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka i Knjaževac.

Antić je ukazao na to da je proteklih nekoliko godina napravljeno mnogo važnih, pionirskih koraka u promociji energetske efikasnosti.

Vrednost danas potpisanih ugovora je oko 180 miliona dinara, pri čemu Ministarstvo učestvuje sa 125 miliona dinara, dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava.

Ministar je izrazio zahvalnost lokalnim samoupravama zbog toga što su prepoznale energetsku efikasnost kao važan cilj, predvidele sredstva i ponudile projekte koji su pobedili u oštroj konkurenciji i našli se u grupi projekta koja će dobiti sredstva.

Projekti tih lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2018. godini odabrani su na konkursu na koji se odazvalo 39 lokalnih samouprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik