Hrvatska daje u zakup imovinu BiH

Bez autora
Nov 12 2018

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je oglas kojim poziva zainteresovane da dostave ponude za zakup 15 objekata turističke namjene, i to na rok od 30 godina, a većina ponuđenih nekretnina je u vlasništvu BiH.Radi se o objektima u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, a po jedan se nalazi na Rabu, u Biogradu na moru i Slanom. Hrvatski sabor je u maju ove godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojom je Hrvatskoj odobrio da imovinu koja je vlasništvo BiH, a nalazi se na njenoj teritoriji, daje u koncesiju.

Hrvatska daje u zakup imovinu BiHMinistarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je oglas kojim poziva zainteresovane da dostave ponude za zakup 15 objekata turističke namjene, i to na rok od 30 godina, a većina ponuđenih nekretnina je u vlasništvu BiH.

Radi se o objektima u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, a po jedan se nalazi na Rabu, u Biogradu na moru i Slanom.

Hrvatski sabor je u maju ove godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojom je Hrvatskoj odobrio da imovinu koja je vlasništvo BiH, a nalazi se na njenoj teritoriji, daje u koncesiju.

Hrvatsko ministarstvo dalo je relativno niske početne cijene za zakup s obzirom na lokacije objekata, ali je većina u ruševnom stanju i zahtijeva potpunu adaptaciju.

Ministar državne imovine Hrvatske Goran Marić oglasio je zakup čak tri objekta koji u ovom trenutku prodaje Agencija za privatizaciju u FBiH.

- Novi zakon o upravljanju državnom imovinom je omogućio aktiviranje imovine koja skoro tri decenije stoji zapuštena i opustošena. Ti objekti ugrožavaju sigurnost i zdravlje i građana i turista jer se nalaze uglavnom na samoj obali -  kazao je Marić.

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Amir Bekrić kaže da su institucije BiH mlako reagovale dok je donošen zakon u Hrvatskoj.

- Razumijem da je Hrvatska suverena država i da može donositi svoje zakone, ali mi ćemo reagovati prema svim tijelima BiH, od Predsjedništva do Ministarstva spoljnih poslova da pošalju protestnu notu zbog takvog poteza - izjavio je Bekrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik