Strah od potpune kontrole poslodavaca: Britanske firme uvode čipovanje radnika

Bez autora
Nov 13 2018

Britanske kompanije ozbiljno razmišljaju o čipovanju svojih radnika. Ta informacija je procurila nakon što je velika švedska tehnološka kompanija Biohax otkrila da pregovara o saradnji s velikim brojem britanskih pravnih i finansijskih firmi.Jedna od njih, čije ime Šveđani nisu želeli da otkriju, navodno je deo velike četvorke revizorskih kuća i ima nekoliko hiljada zaposlenih. Kako piše Telegraph, razlog za uvođenje čipovanja nije veća kontrola zaposlenih već bolji nadzor vrednih dokumenata. Čipovi će im omogućiti da unapred odrede ko sme da ulazi u koju prostoriju i ko ima pristup kojim spisima, rekao je osnivač Biohaxa Jowan Österlund, inače bivši tatu majstor.

Strah od potpune kontrole poslodavaca: Britanske firme uvode čipovanje radnikaBritanske kompanije ozbiljno razmišljaju o čipovanju svojih radnika. Ta informacija je procurila nakon što je velika švedska tehnološka kompanija Biohax otkrila da pregovara o saradnji s velikim brojem britanskih pravnih i finansijskih firmi.

Jedna od njih, čije ime Šveđani nisu želeli da otkriju, navodno je deo velike četvorke revizorskih kuća i ima nekoliko hiljada zaposlenih. Kako piše Telegraph, razlog za uvođenje čipovanja nije veća kontrola zaposlenih već bolji nadzor vrednih dokumenata, prenosi Novac.

- Čipovi će im omogućiti da unapred odrede ko sme da ulazi u koju prostoriju i ko ima pristup kojim spisima – rekao je osnivač Biohaxa Jowan Österlund, inače bivši tatu majstor.

Veličine zrna pirinča

Guardian je kontaktirao sve četiri glavne revizorske kuće za koje se nagađa da će čipovati svoje radnike i rezultat je ovakav: KPMG, EY i PwC rekle su kako ne razmatraju taj potez, a Deloitte je odbio da komentariše.

Čipovi su minijaturni, veličine zrna pirinča, svaki košta 150 funti (oko 1.270 kuna) i nalik su onima koji se koriste za čipovanje kućnih ljubimaca. Ugrađuju se između palca i kažiprsta. Zaposleni će njima moći da ulaze u kontrolisana područja, pomoću njih kupovati hranu u kantini, ući u zgradu i koristiti printere.

- Nema gubljenja propusnice, nema zaboravljanja, uvek imate backup. Mikročipovi koriste istu tehnologiju kao beskontaktne kartice koje se sve više koriste – pojašnjava Österlund.

Poslodavci i sindikati se protive

No, najveća organizacija poslodavaca u Velikoj Britaniji, CBI, nije oduševljen najavom iz Švedske.

- Tehnologija menja način na koji radimo i shvatamo svoj posao, no nije nam bilo prijatno da pročitamo ovakve najave. Poslodavci treba više da se koncentrišu na prioritetne aktivnosti, poput vidljivih pogodnosti za zaposlene – rekao je portparol CBI-a, organizacije koja inače obuhvata oko 190.000 britanskih firmi.

Glavni sindikat Velike Britanije, TUC, zabrinut je za privatnost zaposlenih.- Mikročipovanje će dati šefovima još više moći i kontrole nad radnicima. Poslodavci ne smeju da prisiljavaju radnike na ugradnju čipova – naglasili su u TUC-u za Guardian.

Mahanjem otključava vrata

Telegraph piše kako je u Švedskoj čipovano 4.000 građana, a, očekivano, nisu svi bili oduševljeni.

- Da je inicijativa došla od vlade, nema šanse da bi bila prihvaćena. Mi smo privatna kompanija, radimo ovo s građanima, za građane – naglasio je osnivač Biohaxa.

Uskoro planiraju da otvore ogranak u Londonu, a poznati su po saradnji sa švedskim železnicama gde putnicima omogućuju kupovinu karte pomoću čipa u dlanu. Inovator Steven Northam prva je osoba u Velikoj Britaniji koja je dobrovoljno ugradila čip kako bi mogao da otvori kuću i pokrene automobil samo mahanjem dlana, prenosi Novac.

- Za deset do dvadeset godina ključevi će biti prošlost, sve ćemo otvarati dlanom – rekao je Northam za Telegraph.

On je osnovao i kompaniju BioTeq koja je u Velikoj Britaniji dosad čipovala oko 150 ljudi, a svoju tehnologiju izvezla je u Španiju, Francusku, Nemačku, Japan i Kinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik