Rast deviznih rezervi u oktobru

Bez autora
Nov 13 2018

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 11.550,4 miliona evra, što je za 377,9 miliona evra više nego na kraju septembra.Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Neto devizne rezerve na kraju oktobra iznosile su 9.623 miliona evra, što je za 304 miliona evra više nego na kraju oktobra. To je i njihov novi najviši nivo izmeren krajem meseca od 2000. godine.

Rast deviznih rezervi u oktobruDevizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 11.550,4 miliona evra, što je za 377,9 miliona evra više nego na kraju septembra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 193 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 9.623 miliona evra, što je za 304 miliona evra više nego na kraju oktobra. To je i njihov novi najviši nivo izmeren krajem meseca od 2000. godine.

Na povećanje deviznih rezervi delovale su gotovo sve kategorije, pri čemu su prilivi u devizne rezerve višestruko nadmašili odlive. Neto prilivi, u najvećoj meri, ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama i neto pozitivnih tržišnih efekata (ukupno 156,8 miliona evra).

"Pored toga, pozitivan efekat ostvaren je po osnovu donacija, zatim uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i neto priliva po drugim osnovima (ukupno 121,9 miliona evra), a delimično i po osnovu obezbeđenja preostalog dela deviznih sredstava u sklopu pripreme za otplatu evroobveznice Srbija 2018, koja dospeva početkom decembra i za koju je država tokom godine, zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima, najveći deo sredstava obezbedila  iz dinarskih izvora, čime je uticala na smanjenje javnog duga i poboljšanje njegove valutne strukture", dodaje se.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 590,5 miliona evra i bio je za 101,7 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.737,7 miliona evra.

U oktobru je, kao i od početka godine, zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru od 0,1%. Ipak, tokom oktobra bili su prisutni određeni deprecijacijski pritisci, usled čega je Narodna banka Srbije u tom mesecu intervenisala prodajom 30 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, zaključuje se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik