Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA u Prištini

Bez autora
Nov 15 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je danas da Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra.Ljajić je naveo da ove dve zemlje neće učestvovati ni na ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedelje, koji će, takođe, biti održan u Prištini 3. decembra. Potpredsednik Vlade je preneo da je to zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem.

Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA u PrištiniPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je danas da Srbija i Bosna i Hercegovina neće učestvovati na sastancima radnih tela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da ove dve zemlje neće učestvovati ni na ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedelje, koji će, takođe, biti održan u Prištini 3. decembra.

Potpredsednik Vlade je preneo da je to zajednički zaključak njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem.

Besmisleno je da se ponašamo kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je, nakon uvođenja takse od deset odsto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo i Metohiju, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma.

Ljajić je istakao da je zajednički cilj Srbije i BiH da se pomenute mere privremenih institucija u Prištini ukinu i da se onda započnu razgovori ne samo o ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom delu Evrope.

On je najavio da će sa Šarovićem početkom sledeće nedelje u Sarajevu utvrditi čitav niz zajedničkih aktivnosti koje će dve države preduzeti u cilju ukidanja sporne takse uvedene od strane institucija u Prištini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik