Staro gvožđe Farmlanda ide na doboš

Bez autora
Nov 16 2018

Prva prodaja zaplijenjene imovine Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole zakazana je za 3. decembar, a vrijednost mašina koje su odavno rashodovane i koje će biti ponuđene kupcima nije ni približna iznosu od 300.000 KM, koliko ta firma duguje radnicima. Bivši radnici “Farmlanda” su 31. oktobra u pratnji advokata i sudske policije ušli u to preduzeće sa namjerom da popišu imovinu i naplate dugove, za koje imaju i pravosnažne presude. Međutim, zatekli su zapuštenu farmu, a nekoliko mašina koje su popisali odavno su rashodovane. Advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika, istakla je da su u krugu preduzeća zatekli samo neispravne mašine, te da ne vjeruje da će išta uspjeti da prodaju.

Staro gvožđe Farmlanda ide na dobošPrva prodaja zaplijenjene imovine Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole zakazana je za 3. decembar, a vrijednost mašina koje su odavno rashodovane i koje će biti ponuđene kupcima nije ni približna iznosu od 300.000 KM, koliko ta firma duguje radnicima.

Bivši radnici “Farmlanda” su 31. oktobra u pratnji advokata i sudske policije ušli u to preduzeće sa namjerom da popišu imovinu i naplate dugove, za koje imaju i pravosnažne presude. Međutim, zatekli su zapuštenu farmu, a nekoliko mašina koje su popisali odavno su rashodovane.

Advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda”, istakla je da su u krugu preduzeća zatekli samo neispravne mašine, te da ne vjeruje da će išta uspjeti da prodaju.

- Zatekli smo nekoliko neispravnih traktora, agregata i poljoprivrednih priključaka. Ako bismo sabrali procijenjene vrijednosti svake od tih mašina nema tu ni približno 300.000 KM koliko radnici potražuju. To je sve samo zarđalo gvožđe, a sve što je valjalo, to je odavno izneseno iz farme - rekla je Drinićeva i dodala da će se prodaja vršiti na licu mjesta.

Pojasnila je da se nijedna zaplijenjena mašina ne može prodati po cijeni nižoj od polovine procijenjene vrijednosti, iako nije mogla precizirati na koliko su zaplijenjene stvari procijenjene.

- Ukoliko ne bude kupaca, biće zakazano ročište za drugu prodaju, a ako i tada ne bude zainteresovanih, radnici mogu odlučiti da sami uzmu neku od tih mašina kako bi na taj način namirili dugove - pojasnila je Drinićeva.

Ogorčeni radnici ne polažu mnogo nade u ovu prodaju, jer ono što su zaplijenili gotovo ništa ne vrijedi.

- Ne znam kako ćemo doći do zarađenih plata, ali ja ne vidim izlaz iz ove situacije. Nadam se da će možda Vlada RS naći način da nam pomogne, drugo rješenje ne vidim - rekla je bivša radnica “Farmlanda” Borka Vujmilović.

“Farmlandu” su još 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza. Ovo preduzeće dugove ima i prema Poreskoj upravi RS, koji su na kraju avgusta ove godine iznosili 4,4 miliona KM.

Upravna zgrada

Advokat Miroslava Drinić ističe da u oktobru, kada su popisivali imovinu “Farmlanda”, radnici i ona nisu uspjeli obići cijelo preduzeće.

- U upravnu zgradu nismo uspjeli ući, jer je popis počeo kasno i već je pao mrak dok smo došli do toga objekta. Kada sudija donese odluku, ući ćemo i u upravnu zgradu, mada ne očekujemo da ćemo i tamo išta vrijedno zateći - rekla je Drinićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik