Nedostatak sudija zakočio prodaju bijeljinske šećerane

Bez autora
Nov 16 2018

Okružni privredni sud iz Bijeljine ni nakon pet mjeseci od završetka javnog poziva za prodaju Fabrike šećera nije sazvao Skupštinu povjerilaca ovog preduzeća kako bi se utvrdili dalji koraci u stečajnom postupku, ali i razmotrile pristigle ponude za kupovinu ovog nekada strateškog preduzeća. Prema riječima predsjednika Odbora povjerilaca, advokata Faika Muhića, i pored mnogobrojnih zahtjeva upućenih na adresu ovog suda, kao nadležnog organa u stečajnom postupku, da sazove Skupštinu povjerilaca, to do danas nije učinjeno. Njihovo objašnjenje je da nemaju dovoljno sudija, što je neozbiljno i neodgovorno, jer vrijeme ne radi za ovu šećeranu, tvrdi Muhić. Stečajni upravnik Fabrike šećera Nebojša Matić kaže da je najvjerovatnije došlo do nesporazuma, jer nadležni sudija za predmet “Šećerane” nije radila izvjesno vrijeme.

Nedostatak sudija zakočio prodaju bijeljinske šećeraneOkružni privredni sud iz Bijeljine ni nakon pet mjeseci od završetka javnog poziva za prodaju Fabrike šećera nije sazvao Skupštinu povjerilaca ovog preduzeća kako bi se utvrdili dalji koraci u stečajnom postupku, ali i razmotrile pristigle ponude za kupovinu ovog nekada strateškog preduzeća.

Prema riječima predsjednika Odbora povjerilaca, advokata Faika Muhića, i pored mnogobrojnih zahtjeva upućenih na adresu ovog suda, kao nadležnog organa u stečajnom postupku, da sazove Skupštinu povjerilaca, to do danas nije učinjeno.

- Njihovo objašnjenje je da nemaju dovoljno sudija, što je neozbiljno i neodgovorno, jer vrijeme ne radi za ovu šećeranu - tvrdi Muhić za “Glas Srpske”.

Stečajni upravnik Fabrike šećera Nebojša Matić kaže da je najvjerovatnije došlo do nesporazuma, jer nadležni sudija za predmet “Šećerane” nije radila izvjesno vrijeme.

- Rečeno mi je da se ona nedavno vratila i da zbog toga što 18 mjeseci nije radila mora svaki dokument detaljno pregledati, te da će tek nakon toga sazvati Skupštinu povjerilaca - rekao je Matić, navodeći da bi to moglo biti najkasnije do prve polovine narednog mjeseca.

Nakon što je raspisan javni poziv za prodaju ovog preduzeća, ponude za kupovinu “Šećerane” do 15. juna dostavile su dvije kompanije i jedno fizičke lice. U pitanju su turska kompanija “Soltist”, vijetnamska “Sisivan” i Goran Vajkić iz Banjaluke.

Turci su u svojoj ponudi naveli da su za ovo preduzeće spremni da plate 5,1 milion evra. Istakli su da spremni da obezbijede bankarsku garanciju, te da će se tek nakon što uđu u posjed i detaljno sagledaju stanje u kom se nalaze postrojenja i oprema, izjasniti o daljoj sudbini ove fabrike.

Kada je u pitanju ponuda vijetnamske kompanije, u njoj je navedeno da su za preuzimanje akcionarskog društva spremni da plate pet miliona evra. Zatražili su i da se, prije nego što budu uknjiženi kao novi vlasnici, država odrekne svih svojih potraživanja koje ima u ovoj fabrici.

Najmanje novca za bijeljinsku “Šećeranu” ponudio je Goran Vajkić iz Banjaluke i to 6,95 miliona KM. On je predložio da stečajni dužnik formira novo akcionarsko društvo, gdje bi “Šećerana” u stečaju bila jedini osnivač, a da funkciju Skupštine novog društva obavlja stečajni upravnik. Novo društvo bilo bi formirano na 14 mjeseci, s tim da bi Vajkić bio novi direktor. Kako je dalje navedeno u njegovoj ponudi, on bi u periodu od 12 mjeseci, kao novi direktor ovog društva, obezbijedio novac kojim bi isplatio povjerioce.

Depozit 50.000 KM

Prema riječima Nebojše Matića, kada se bude znao tačan datum održavanja Skupštine povjerilaca Fabrike šećera, ta informacija biće proslijeđena i potencijalnim kupcima, koji će onda morati potvrditi svoje namjere o kupovini tako što će uplatiti po 50.000 maraka depozita.

- Na taj način oni će pokazati koliko su ozbiljni u svojim namjerama - istakao je Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik