Sto najbogatijih Slovenaca povećalo imovinu za 10%

Bez autora
Nov 16 2018

Ukupna vrijednost imovine sto najbogatijih Slovenaca iznosi 5,7 milijardi eura i veća je za 10 posto nego lani, prema procjeni revije Menager koja pred kraj svake godine objavljuje koliko su po vrijednosti svojih tvrtki i stanju na računu "teški" domaći bogatuni. Peti put uzastopce titulu najbogatijih osvojili su supružnici Iza i Samo Login, čija se imovina stečena u hi-tech industriji cijeni na 689 milijuna eura. Kao osnivači i većinski vlasnici tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija Outfit7, lani su dobili najveći udio utrška od ukupno milijarde dolara, za koliko je tvrtka prodana azijskom konzorciju. Drugi na ljestvici najbogatijih u Sloveniji je osnivač i većinski vlasnik poduzeća Studio moderna Sandi Češko s 334 milijuna eura, poznat po madracima Dormeo i drugim produktima koji se plasiraju teleprodajom, a na trećem Marko Pistotnik, još jedan od bivših vlasnika Outfita7, čiji se imetak cijeni na 210 milijuna eura.

Sto najbogatijih Slovenaca povećalo imovinu za 10%Ukupna vrijednost imovine sto najbogatijih Slovenaca iznosi 5,7 milijardi eura i veća je za 10 posto nego lani, prema procjeni revije Menager koja pred kraj svake godine objavljuje koliko su po vrijednosti svojih tvrtki i stanju na računu "teški" domaći bogatuni.

Peti put uzastopce titulu najbogatijih osvojili su supružnici Iza i Samo Login, čija se imovina stečena u hi-tech industriji cijeni na 689 milijuna eura. Kao osnivači i većinski vlasnici tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija Outfit7, lani su dobili najveći udio utrška od ukupno milijarde dolara, za koliko je tvrtka prodana azijskom konzorciju.

Drugi na ljestvici najbogatijih u Sloveniji je osnivač i većinski vlasnik poduzeća Studio moderna Sandi Češko s 334 milijuna eura, poznat po madracima Dormeo i drugim produktima koji se plasiraju teleprodajom, a na trećem Marko Pistotnik, još jedan od bivših vlasnika Outfita7, čiji se imetak cijeni na 210 milijuna eura.

U ukupnoj vrijednosti imovine sto najbogatijih Slovenaca četvrtinu čine sredstva koja su dobili nakon što su prodana poduzeća u kojima su bili vlasnici ili suvlasnici.

Većina poduzetnika s liste najimućnijih svoje tvrtke zbog boljeg poslovnog okruženja imaju u inozemstvu, na Cipru, u Nizozemskoj ili Luksemburgu, pa i u Velikoj Britaniji, ali posluju i u Sloveniji, no rijetki su među važnijim poslodavcima.

No, ima i takvih, poput poduzetnika Joca Pečečnika čiju kompaniju Interblocka procjenjuju na 194 milijuna eura ili Igor Akrapovič čija kompanija proizvodi vrhunske ispušne sustave za automobilsku industriju i motocikle, no oni nisu među prvom desetoricom na listi, kao ni Izet Rastoder koji je tek četrdeseti, a ima tvrtku za uvoz voća i poznat je kao "kralja banana" iako se u zadnje vrijeme bavi i nekretninskim biznisom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik