Autoput dobija prvu benzinsku pumpu

Bez autora
Nov 18 2018

Vlada Republike Srpske dodijelila je koncesiju privrednom društvu “Super petrol” iz Banjaluke za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta Lužani na autoputu Banjaluka-Gradiška, koje bi za godinu trebalo da bude na usluzi vozačima i putnicima. U rješenju koje je objavljeno u “Službenom glasniku RS” navedeno je da se koncesija dodjeljuje na period od 30 godina. Koncesionar je dužan uplatiti u korist budžeta RS jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 134.473 KM, koja se uplaćuje pri zaključenju ugovora o koncesiji. Visina naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Autoput dobija prvu benzinsku pumpuVlada Republike Srpske dodijelila je koncesiju privrednom društvu “Super petrol” iz Banjaluke za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta Lužani na autoputu Banjaluka-Gradiška, koje bi za godinu trebalo da bude na usluzi vozačima i putnicima.

U rješenju koje je objavljeno u “Službenom glasniku RS” navedeno je da se koncesija dodjeljuje na period od 30 godina.

- Koncesionar je dužan uplatiti u korist budžeta RS jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 134.473 KM, koja se uplaćuje pri zaključenju ugovora o koncesiji. Visina naknade za pravo korišćenja predmeta koncesije iznosi dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti - navedeno je u rješenju.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija RS da u idućih 30 dana Komisiji za koncesije dostavi prijedlog ugovora o koncesiji, radi davanja saglasnosti na njega.

- Ako koncesionar u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog rješenja ne potpiše ugovor o koncesiji, gubi sva prava predviđena ovim rješenjem - navedeno je u dokumentu.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić ističe da je na odmorištu Lužani, smještenom između dvije petlje na autoputu Banjaluka-Gradiška, predviđena izgradnja više uslužnih objekata s obje strane autoputa, uključujući benzinske stanice, trgovine, restorane, sanitarne prostorije i parking.

- Tender za dodjelu koncesije raspisan je na osnovu inicijative ove firme, a oni su se jedini i prijavili i ispunili propisane uslove. Nadam se da će ugovor uskoro biti potpisan, te da nema prepreke da za godinu, nakon što se potpiše ugovor o koncesiji, dobijemo završeno odmorište - rekao je Trninić.

Autoput Banjaluka-Gradiška, koji je u saobraćaj pušten 2011. godine, dug je 32 kilometra. Jedna naftna kompanija u RS je prije tri godine pokrenula inicijativu za gradnju i korišćenje odmorišta Lužani, a Vlada Srpske je 3. septembra 2015. godine raspisala javni poziv za dodjelu koncesije. Međutim, u predviđenom roku od 60 dana nije pristigla nijedna ponuda, te je postupak za dodjelu koncesije poništen. +

Autoput Banjaluka-Doboj

Neđo Trninić ističe da je u planu i izgradnja odmorišta Brkića voda na dionici autoputa Banjaluka-Doboj, koja je u oktobru u potpunosti puštena u saobraćaj.

- Dobili smo samoinicijativnu ponudu za izgradnju ovog odmorišta i uskoro će biti raspisan tender za dodjelu koncesije, po potpuno istim uslovima kao za Lužane - rekao je Trninić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik