U naučno-tehnološke parkove ulaže se više od 70 hiljada evra

Bez autora
Nov 18 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je danas da je Srbija odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše. Popović je na Četvrtom međunarodnom forumu o saradnji koji se održava na Zlatiboru istakao da je za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen pet puta veći budžet, a da će u idućoj godini sredstva za te namene biti još veća. On je ukazao na to da se u naučno-tehnološke parkove ulaže više od 70 hiljada evra, da je predviđeno pokretanje novih regionalnih inovacionih startap centara, biće nastavljen program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu, a kao novi program biće uvedena i podrška u inovacionom razvoju lokalinih samouprava kroz "smart city" i "safe city".

U naučno-tehnološke parkove se ulaže više od 70 hiljada evraMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je danas da je Srbija odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše.

Popović je na Četvrtom međunarodnom forumu o saradnji koji se održava na Zlatiboru istakao da je za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen pet puta veći budžet, a da će u idućoj godini sredstva za te namene biti još veća.

On je ukazao na to da se u naučno-tehnološke parkove ulaže više od 70 hiljada evra, da je predviđeno pokretanje novih regionalnih inovacionih startap centara, biće nastavljen program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu, a kao novi program biće uvedena i podrška u inovacionom razvoju lokalinih samouprava kroz "smart city" i "safe city".

Želimo da u Srbiji primenimo novu industrijsku politiku Evrope koja ima četiri stuba: tehnologije, finansije, tržište i ljudske resurse. Inženjeri predstavljaju resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika u kojima će zajedno raditi pametni roboti i inteligentne mašine, naveo je on.

Ministar je ukazao na to da je direktor za međunarodni razvoj Gugla Kevin O'Tul prilikom posete pohvalio Srbiju kao lidera u svetu po broju programera po glavi stanovnika.

Taj potencijal moramo da iskorstimo, ne samo kako bi naša deca radila za plate u velikim IT kompanijama, već kako bi pokretala svoje tehnološke startapove koji će davati inovacione usluge korporacijama i biti nosioci procesa digitalne transformacije naše industirije, istakao je Popović.

Ministar je napomenuo da kabinet koji vodi od samog početka radi na programima digitalizacije i robotizacije industrije, na programima koji, polazeći od ekonomskih, kulturoloških i istorijskih specifičnosti Srbije, treba da obezbede da koncepti kao što je industrija 4.0, efektivno i na dugoročno održivim osnovama budu primenjeni u Srbiji.

On je objasnio da je sa industrijom 4.0 dostignut najviši stepen automatizacije procesa i razmene podataka industrijskih postrojenja i da inovacione tehnologije koje su omogućile takvu primenu mogu da se razvijaju u razvojnim centrima i fabrikama u Srbiji.

Popović je ocenio i da je naša zemlja na dobrom putu jer je Evropska inovaciona rang lista pokazala da je Srbija za samo godinu dana znatno napredovala i da zauzima poziciju u sredni tabele, čak ispred osam zemalja EU.

Ministar je pozvao učesnike Međunarodnog foruma o saradnji na prvu veliku regionalnu konferenciju o inovacijama "Inovation talk", koja će biti održana 29. novembra u beogradskoj Kombank dvorani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik