Kosovo uvelo carine od 100 posto Srbiji i BiH

Bez autora
Nov 21 2018

Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministara trgovine Endrita Šalje. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. On je na Facebooku podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi proizvodi ne plasiraju na tržištu u Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa. Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

Kosovo uvelo carine od 100 posto Srbiji i BiHVlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministara trgovine Endrita Šalje. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

On je na Facebooku podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi proizvodi ne plasiraju na tržištu u Srbiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

- Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona, također, minira i proces normalizacije. Da bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 posto - napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

Inače, BiH je do kraja oktobra u Kosovo izvezla robe u vrijednosti od 131.550.994 KM, a uvezli smo robu u vrijednosti od 14.055.924 KM.

Srbija u Kosovo izveze godišnje oko 800 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik