Budžet za 2019. godinu ubrzava ekonomski rast Srbije

Bez autora
Nov 21 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je danas da je Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu rezultat nastavka reformi započetih još 2014. godine, pri čemu je osmišljen tako da se proces rasta srpske ekonomije nastavi i u budućem periodu. Mali je čestitao građanima na izuzetnim ekonomskim rezultatima postignutim ove godine, podsećajući na to da je u prvih devet meseci rast BDP-a iznosio 4,5 odsto. Naša ekonomija je među pet najbrže rastućih u Evropi, a to je ogromna razlika u odnosu na period od pre desetak godina, podvukao je ministar. Prema njegovim rečima, već treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, dakle višak novca koji smo uštedeli, u iznosu od 0,6 odsto BDP-a ove godine.

Budžet za 2019. godinu ubrzava ekonomski rast SrbijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali ocenio je danas da je Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu rezultat nastavka reformi započetih još 2014. godine, pri čemu je osmišljen tako da se proces rasta srpske ekonomije nastavi i u budućem periodu.

Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), čestitao građanima na izuzetnim ekonomskim rezultatima postignutim ove godine, podsećajući na to da je u prvih devet meseci rast BDP-a iznosio 4,5 odsto.

Naša ekonomija je među pet najbrže rastućih u Evropi, a to je ogromna razlika u odnosu na period od pre desetak godina, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima, već treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, dakle višak novca koji smo uštedeli, u iznosu od 0,6 odsto BDP-a ove godine.

Stopa nezaposlenosti je sa 25 odsto u 2013. godini sada smanjena na 12 odsto, a naš javni dug je sada sveden sa preko 70 odsto na 56 odsto kao udeo učešća u BDP-u, dodao je on.

Upravo je budžet za 2019. godinu osmišljen tako da se naredne godine nastavi reformski proces, ubrza ekonomski rast i dodatno poveća životni standard građana, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, budžet za narednu godinu odlikuje značajno povećanje životnog standarda građana, rasterećenje privrede i kapitalna ulaganja.

U tom budžetu imamo povećane penzije i želim da još jednom prenesem zahvalnost našim najstarijim sugrađanima na teretu koji su podneli pre nekoliko godina, istakao je ministar.

Rezultat tih reformi se sada vidi, penzije su od oktobra ove godine za osam do 13 odsto veće nego 2014. godine. Takođe, plate u javnom sektoru biće uvećane od sedam do 12 odsto od 1. januara, što je ogromno povećanje, naveo je on.

Mali je podsetio na to da se od početka naredne godine minimalna cena rada povećava za 8,6 odsto, dakle, na 155 dinara po satu, napominjući da minimalac prelazi iznos od 27.000 dinara i sve je to poruka da su reforme dale  rezultate.

On je naveo i da su u narednom budžetu predviđene i nikad veće kapitalne investicije, što je bio predlog Fiskalnog saveta i MMF-a, te je za to opredeljeno ukupno 220 milijardi dinara.

Ove godine, učešće u budžetu je bilo 3,6 odsto, a naredne godine idemo na četiri odsto. To je snažan doprinos stopi rasta privrede, najavio je ministar, dodajući da je budžet za ovu godinu realizovan u skladu sa planom.

Koridor 10, oba kraka, biće gotova po planu do kraja ove godine i to je dobro. Sav novac koji opredelimo za to na kraju se i potroši, što upravo doprinosi stopi rasta, napomenuo je Mali.

On je ujedno ukazao i na treću karakteristiku budžeta, a to su rasterećenje privrede i podsticaji za rast, uz objašnjenje da razvojna podrška našoj privredi ima dva elementa.

Jedan je, kako je naglasio, smanjenje opterećenja na zarade, o čemu su mnogi pričali već decenijama, ali niko nikada nije to učinio. Dakle, ukida se taj doprinos za nezaposlene na teret poslodavca. To jeste 0,75 odsto, ali je veliki signal da je to put kojim želimo da idemo, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, to je 12 milijardi dinara godišnje na teret budžeta. Toliko je država preuzela na sebe, a obezbedila privredi više novca za eventualno povećanje plata i veće investicije.

S druge strane, kako je dodao, u parlament sledeće nedelje ulazi ne samo zakon o budžetu, već ukupno 27 zakona – izmene zakona o porezu na dobit preduzeća, dohodak građana, poreznu imovinu i druge, koji u sebi sadrže ogromne poreske podsticaje.

Ministar je istovremeno izneo uverenje da će novi budžet, kao i prateći zakoni, poboljšati poziciju Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke.

Mali je naveo i da je Kancelarija za javna ulaganja dobila budžet od približno deset milijardi dinara, a da su svakako izuzetno značajne i velike investicije – poput Moravskog koridora, nastavka rada na obilaznici oko Beograda, u Preljini, Požegi, Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, Kliničkom centru u Beogradu.

To znači još stotine renoviranih domova zdravlja, škola, vrtića i drugih objekata za građane u Srbiji, kojima želim da čestitam jer je ovo njihov budžet. Ovo je rezultat reformi koje su se sprovodile još od 2014. godine, i sada se vidi učinak svega toga, zaključio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik