Kalcedonija otvorila pogon u Kuli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u Kuli, pored otvaranja fabrike Kalcedonija, danas, u februaru biti postavljen i kamen temeljac za fabriku nemačkog investitora Vicerman i poručio da Srbija više nije zemlja gubitnika. Srbija postaje zemlja pobednika i to pokazuje i na međunarodnom planu, rekao je Vučić obraćajući se građanima ispred fabrike Kalcedonija, u kojoj će biti zaposleno 300 ljudi. Vicermanova fabrika u Kuli, dodao je, uposliće još 300 ljudi, a investicija je vredna 20 miliona evra. Radi se i gradi i popravlja ono što su neki urušili prethodnih decenija i dičimo se i ponosimo time, naveo je predsednik Srbije i dodao da je to ono što donosi budućnost.

Kalcedonija otvorila pogon u KuliPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u Kuli, pored otvaranja fabrike Kalcedonija, danas, u februaru biti postavljen i kamen temeljac za fabriku nemačkog investitora Vicerman i poručio da Srbija više nije zemlja gubitnika.

"Srbija postaje zemlja pobednika i to pokazuje i na međunarodnom planu", rekao je Vučić obraćajući se građanima ispred fabrike Kalcedonija, u kojoj će biti zaposleno 300 ljudi.

Vicermanova fabrika u Kuli, dodao je, uposliće još 300 ljudi, a investicija je vredna 20 miliona evra. "Radi se i gradi i popravlja ono što su neki urušili prethodnih decenija i dičimo se i ponosimo time", naveo je predsednik Srbije i dodao da je to ono što donosi budućnost.

Rekao je i da će morati mnogo više da se uradi za Sombor i Apatin,ali i da je uveren da se, uz sve mere koje su sprovedene u prethodnom periodu i koje su dovele do penzija i plata na novi, bolji nivo, nego što je ranije bio, da imamo priliku da uradimo više nego ikada i to ne samo puteva, škola, domova zdravlja, već i to da građani u svojim džepovima osete boljitak.

"Kula je nekada bila značajno industrijsko mesto, ali smo uspeli u tih 30 godina da izgubimo sve, ne samo fabrike i industriju već i ljude, narod i veru u budućnost", rekao je on.

Vučić je podsetio da je ovo peta fabrika "Kalcedionija" koja je otvorena u Srbiji i da uskoro planiraju otvaranje šeste u Kikindi. U fabrici u Kuli zaposleno je prvih 100 radnika, a kako se proizvodnja bude širila biće zaposleno i preostalih 300.

Predsednik je ukazao da otvaranje novih fabrika nije samo važno za ljude koji će u njima raditi, već i za opštinu koja će imati veće prihode i tako moći da ulaže više novca na uređenje parkova, više u zdravstvo, školstvo ....

Predsednik je ukazao da danas imamo potpuno drugačije gradove u Srbiji i kao primer naveo Niš za koga kaže da je bio potpuno razoren, ali da je u tom gradu otvoreno šest novih fabrika.

"Moramo mnogo toga da uradimo za zapadno Bački okrug. U Vršcu je bolje, ali imamo mnogo siromašnih mesta, malih siromašnih opština u koje moramo mnogo da uložimo. Što rast bude izraženiji, moćićemo više novca da ulažemo u ta nerazvijena mesta", rekao je predsednik.

Srbija, kako kaže, više nema problem sa javnim dugom, finansije su stabilne, te preostaje da se radi na otvaranju novih radnih mesta i privlačenju investitora.Italijanske firme u Srbiji zapošljavaju trenutno oko 25.000 ljudi, a Vučić kaže da je važno da se dobra vest o srpskom radniku daleko čuje.

"Ovde sam video divne dame koje ne rade lak posao. Zaista se divim tim ženama koje vredno rade i vlasnicima fabrike donose profit i hleb svojim porodicama", rekao je predsednik.

Osim predsednika Srbije otvaranju fabrike prisustvovali su ministar privrede Goran Knežević, predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, ambasador Italije u Srbiji.

"Srbija više nije zemlja gubitnika i postaje zemlja pobednika i to pokazuje i na međunarodnom planu", rekao je Vučić i dodao da je vreme i da građani ovog kraja naše zemlje dobiju poštovanje države kakvo su zaslužili.

Predsednik je rekao da se tokom vikenda obeležava veliki praznik - 100 godina prisajedinjenja Vojvodine Srbiji - što je najvažniji predstojeći nacionalni događaj.

"Hoću da ga u zdravlju i veselju provedete, ali i da razmišljate o narednih 100 godina u kojima morate da budete bogatiji, u kojima morate da živite u miru i vaša deca da imaju sigurniju budućnost", rekao je predsednik građanima.

On je rekao da će se ubuduće raditi vrednije i više, da bi građani bili zadovoljniji, sigurniji.

To što takozvano Kosovo nije primljeno juče u Interpol predsednik naziva "malom pobedom", a nada se, kaže, u budućnosti i brojnijim i većim pobedama.

"Te pobede su da naša deca rade, da imaju sigurnu budućnost. Da naši ljudi svuda gde žive budu sigurni i bezbedni. Gradićemo i najbliže odnose i sa Republikom Srpskom, poštujući integritet BiH i brinućemo o našem narodu ne ugrožavajući nikog drugog", zaključio je on.

Osim predsednika Srbije otvaranju fabrike prisustvovali su ministar privrede Goran Knežević, predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, ambasador Italije u Srbiji.

Mirović: Važna vest za čitavu Srbiju

"Ovo je velika i važna vest za Kulu, AP Vojvodinu i celu Srbiju. Reč je o petoj investiciji kompanije "Calzedonia" u našoj zemlji i svih pet su u pokrajini", rekao je Mirović.

On je istakao da je novi pogon u Kuli značajan za razvoj same kompanije, ali i za lokalnu samoupravu i AP Vojvodinu, kojima će, kako je naveo, doneti veću dobit iz koje se stvaraju uslovi za brži ekonomski razvoj.

"Mi ćemo samo u Kuli iz dobiti koje stvaraju nove kompanije realizovati velike investicije. Pripremamo projekat izgradnje lokalnog puta od Stapara do Sivca, izgradnju sportsko-rekreativnog centra. Na tim i drugim poslovima nastavićemo zajedno da radimo, jer bez ekonomskog razvoja nema razvoja ni u drugim oblastima", dodao je predsednik Mirović.

"Mi verujemo da u Srbiji i AP Vojvodini postoji svetla budućnost bazirana na dobrim zaradama, zato smo tu i širimo proizvodnju", rekao je predsednik Upravnog odbora grupe "Calzedonia" Sandro Veronesi.

Istakavši da italijanske kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 radnika, ambasador Italije Karlo Lo Kašo rekao je da je ta zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je namera i cilj da to i ostane.

"Današnji dan, Aranđelovdan, ostaće upamćen kao novi početak za našu opštinu jer posle 30 godina otvaramo nova radna mesta", rekao je predsednik Opštine Kula Velibor Milojičić, zahvalivši se Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na podršci pri realizaciji ove investicije.

Kalcedonija je u industrijskoj zoni u Kuli kupila plac od dva hektara na kojem je podigla pogon "Fiorano2".

Kompanija Kalcedonia već ima pogone ''Fiorano'' u Somboru i ''Gordon'' u Subotici.

Opština Kula, sa oko 40.000 stanovnika, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, ima više od 4.000 nezaposlenih i jedna od najnerazvijenijih opština u Bačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik