Odluka Prištine zaustavlja trgovinu između Kosova i centralne Srbije

Bez autora
Nov 21 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će odluka Prištine da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto imati ogromne negativne posledice. On je objasnio da ova „par ekselans“ politička odluka znači sprečavanje i zaustavljanje svake vrste trgovine između Kosova i centralne Srbije. Dva su razloga za tu odluku – jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine, ukazao je potpredsednik Vlade. Prema njegovim rečima, nijedan proizvođač iz Srbije ne može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode.

Odluka Prištine zaustavlja trgovinu između Kosova i centralne SrbijePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će odluka Prištine da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto imati ogromne negativne posledice.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da ova „par ekselans“ politička odluka znači sprečavanje i zaustavljanje svake vrste trgovine između Kosova i centralne Srbije.

Dva su razloga za tu odluku – jučerašnje glasanje u Interpolu i činjenica da međunarodna zajednica nije blagovremeno i oštro reagovala na dosadašnje vancarinske barijere koje su uvođene od strane Prištine, ukazao je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, nijedan proizvođač iz Srbije ne može da bude konkurentan sa tolikim taksama, porezima i carinama koje se uvode.

Ljajić je podsetio na to da je iz centralne Srbije prošle godine na Kosmet plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra, a da smo kupili robu u vrednosti od 21 milion evra, dok se ove godine beleži rast od približno devet odsto, što znači da će i posledice biti ogromne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik