Piletina i dalje na čekanju

Bez autora
Nov 25 2018

Domaći proizvođači pilećeg mesa, uprkos obećanjima vlasti BiH, i dalje čekaju zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, a kada će rampa biti podignuta još ne znaju ni u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je pod okriljem Ministarstva spoljne trgovine, tvrde da su ispunili sve obaveze u vezi s izvozom mesa peradi i prerađevina od njega u EU. Nakon odobravanja akcionog plana, sljedeći korak je da Evropska komisija završi procedure izmjene propisa kako bi BiH bila uvršćena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, kazali su u Kancelariji za veterinarstvo.

Piletina i dalje na čekanjuDomaći proizvođači pilećeg mesa, uprkos obećanjima vlasti BiH, i dalje čekaju zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, a kada će rampa biti podignuta još ne znaju ni u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je pod okriljem Ministarstva spoljne trgovine, tvrde da su ispunili sve obaveze u vezi s izvozom mesa peradi i prerađevina od njega u EU.

- Nakon odobravanja akcionog plana, sljedeći korak je da Evropska komisija završi procedure izmjene propisa kako bi BiH bila uvršćena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU - kazali su za “Glas Srpske” u Kancelariji za veterinarstvo.

Dodali su da će, nakon izmjene propisa, Kancelarija za veterinarstvo dostaviti Evropskoj komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz mesa peradi kako bi bili uvršćeni u relevantne liste koje uspostavlja i ažurira Evropska komisija i kako bi mogli početi da izvoze proizvode u EU.

- Još ne možemo dati precizan odgovor o datumu početka izvoza mesa peradi u EU jer nemamo mogućnost da utičemo na dužinu trajanja procedure stavljanja zemlje na listu odobrenih zemalja za izvoz budući da su one regulisane na nivou EU i provode se u skladu sa njihovim procedurama - naglasili su iz Kancelarije za veterinarstvo.

Prije nekoliko mjeseci četiri preduzeća iz BiH, “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Agreks”, dobila su sertifikate za izvoz piletine u zemlje EU, ali od tada nije bilo pomaka.

Nedžad Biberović, marketing menadžer Mesne industrije “Ovako”, u čijem je sastavu i Peradarski kompleks “Brovis”, kaže da je početak izvoza piletine odgađan već nekoliko puta.

- Prije mjesec smo dobili rješenje kojim se poništava naša dozvola za izvoz zato što Veterinarska kancelarija Zeničko-dobojskog kantona ne može da obezbijedi stalni veterinarski nadzor nad životinjama. Žalili smo se na ovo rješenje i dobili pojašnjenje da je to dio akcionog plana. Nadamo se da će to uskoro biti prevaziđeno. Za ovakvo ponašanje nadležnih niko ne preuzima odgovornost, a proizvođači trpe štetu - kaže Biberović.

Dodaje da su proizvodnju prilagodili tržištu BiH, koje je relativno malo, te da će pripreme za izvoz na tržište EU, čak i da bude odobren, trajati nekoliko mjeseci.

- Nadamo da će se Kancelarija za veterinarstvo probuditi i ubrzati proces, te da ćemo makar u 2019. izaći na evropsko tržište. Čak i kad izvoz bude odobren, čeka nas Sizifov posao jer ne vjerujem da će našu piletinu u EU dočekati raširenih ruku - ističe Biberović i dodaje da u prvoj godini očekuje promet od najmanje desetak miliona evra.

Direktor kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić kaže da je posljednja informacija koju ima da je EU od BiH tražila još neka tehnička usaglašavanja.

- Realne su procjene da bi izvoz mogao početi tek od 2019. godine. Međutim, ni to još nije sigurno - rekao je Miličić.

Konzumna jaja

Predrag Miličić je kazao da je “Agreks” zainteresovan za  izvoz konzumnih jaja na tržište Evropske unije.

- To je ostavljeno za drugu priliku iz nama nepoznatih razloga. Odlučili su da u prvoj varijanti ide izvoz pilećeg mesa i prerađevina. Nadamo se da bi u sljedećoj godini i konzumna jaja iz BiH trebalo da dobiju potvrdu - rekao je Miličić i dodao da bi godišnje na evropsko tržište mogli da isporuče oko 20 miliona jaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik