Ruska VTB banka greškom "odobrila" kredit od 12 milijardi dolara

Bez autora
Nov 29 2018

Siromašna Centralnoafrička Republika osvojila je u utorak neočekivani dobitak, bar na papiru, kada je ruska državna VTB banka objavila da je toj zemlji odobrila zajam od 12 milijardi dolara, ali je kasnije iz banke saopšteno da je po sredi greška i da takvog zajma nema.Kredit se spominje u kvartalnom finansijskom izveštaju VTB-a koji je objavila ruska centralna banka. Naime, u izveštaju je data tabela sa finansijskim potraživanjima koje VTB grupa ima u desetinama zemalja od 1. oktobra ove godine, gde je, između ostalih, navedena i Centralnoafrička Republika sa sumom od 801,9 milijardi rubalja (12 milijardi dolara).

Ruska VTB banka greškom "odobrila" kredit od 12 milijardi dolaraSiromašna Centralnoafrička Republika osvojila je u utorak neočekivani dobitak, bar na papiru, kada je ruska državna VTB banka objavila da je toj zemlji odobrila zajam od 12 milijardi dolara, ali je kasnije iz banke saopšteno da je po sredi greška i da takvog zajma nema.

Kredit se spominje u kvartalnom finansijskom izveštaju VTB-a koji je objavila ruska centralna banka, prenosi Rojters.

Naime, u izveštaju je data tabela sa finansijskim potraživanjima koje VTB grupa ima u desetinama zemalja od 1. oktobra ove godine, gde je, između ostalih, navedena i Centralnoafrička Republika sa sumom od 801,9 milijardi rubalja (12 milijardi dolara).

Taj iznos je za preko šest puta veći od ukupne godišnje ekonomske proizvodnje te zemlje.

Na pitanje Rojtersa vezano za taj podatak, iz VTB banke su rekli da takav zajam ovoj bivšoj francuskoj koloniji u stvarnosti ne postoji.

"VTB banka nema izloženost u tolikom obimu prema Centralnoafričkoj Republici. Najverovatnije je da je ovde došlo do operativne greške u sistemu, kada su zemlje kodirane", naveo je ruski zajmodavac u odgovoru poslatom britanskoj agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik