Saradnja sa Svetskom bankom na novim projektima

Bez autora
Nov 29 2018

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom o novom investicionom ciklusu i kapitalnim projektima koje će Srbija realizovati. Na sastanku je bilo reči i o reformi putnog i železničkog sektora i projektu uklanjanja nefizičkih barijera zarad unapređenja trgovine i ekonomije. Mihajlović je upoznala svog sagovornika sa tim da je Vlada pripremila budžet za 2019. godinu i da se njegov najvažniji deo odnosi na kapitalne investicije, te da sledeće godine kreće realizacija osam velikih projekata u putnom sektoru, kao i izgradnja i rekonstrukcija 310 kilometara pruga.

Saradnja sa Svetskom bankom na novim projektimaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom o novom investicionom ciklusu i kapitalnim projektima koje će Srbija realizovati.

Na sastanku je bilo reči i o reformi putnog i železničkog sektora i projektu uklanjanja nefizičkih barijera zarad unapređenja trgovine i ekonomije.

Mihajlović je upoznala svog sagovornika sa tim da je Vlada pripremila budžet za 2019. godinu i da se njegov najvažniji deo odnosi na kapitalne investicije, te da sledeće godine kreće realizacija osam velikih projekata u putnom sektoru, kao i izgradnja i rekonstrukcija 310 kilometara pruga.

Završavamo Koridor 10, pri kraju su i radovi na Koridoru 11 i pokrećemo novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra, precizirala je ona i dodala da se kreće i u izgradnju auto-puta od Niša do Prištine, kao i Moravskog koridora, koji će povezati koridore 10 i 11.

Nastavićemo izgradnju Koridora 11 od Preljine do Požege i izgradnju brze saobraćajnice Ruma–Šabac–Loznica. U železničkom sektoru najvažnija je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, a pokrenućemo i projekte u vodnom saobraćaju vredne 200 miliona evra, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, reforma železničkog sektora sprovodi se po planu, uspešno je završena racionalizacija zaposlenih, dok je sada akcenat na unapređenju strukture radne snage i efikasnijem upravljanju investicijama.

Pored toga, veoma smo posvećeni i reformi putnog sektora, sa ciljem efikasnijeg poslovanja “Puteva Srbije” i boljeg održavanja putne mreže, što će pozitivno uticati na BDP i ekonomiju države, ukazala je ona.

Ndegva je pohvalio rad Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prenevši zadovoljstvo zbog sprovedenih reformi.

Imamo snažno partnerstvo i želimo da u saradnji sa resornim ministarstvom učinimo tržište i ekonomiju Srbije još konkurentnijim kako bismo privukli nove investicije, podvukao je on.

Takođe, kako je rekao, Svetska banka ceni sve što je urađeno do sada u reformskim procesima, zbog čega naša zemlja može da računa na podršku te finansijske institucije i ubuduće.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnom projektu koji ima za cilj uklanjanje nefizičkih barijera na graničnim prelazima kako bi prevoz robe i putnika bio olakšan, a trgovina efikasnija, kao i o unapređenju poziciji Srbije na "Duing biznis listi" o uslovima poslovanja.

U skladu s tim, Mihajlović je predočila da je u prethodnih mesec dana izmenjen set više zakona koji će nam doneti bolji rezultat na ovoj listi Svetske banke.

Prema njenim rečima, izmenjen je, između ostalog, Zakon o privrednim društvima, aktivno se radi na akcionom planu Vlade za ukidanje pečata, a doneta je i uredba kojom će priključenje na struju biti olakšano.

Takođe, kako je dodala, usvojene su izmene Zakona o katastru i time olakšan upis prava imovine, kao i Zakona o stečaju, a sada sledi njihova implementacija.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će kontributori Svetske banke prepoznati napredak pri narednom izveštavanju.

Predstavnici Svetske banke su istakli da rezultati Srbije za ovu godinu nisu loši i da je ostvaren sveukupan napredak, kao i da će pružiti podršku u implementaciji svih zakona i mera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik