Tržišna vrednost Majkrosofta premašila Eplovu

Bez autora
Dec 02 2018

Tržišna vrednost Microsofta premašila je vrednost kompanije Epl, prvi put nakon osam godina, jer cena akcije softverskog diva u poslednje vreme raste, dok je deonica Epla pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.Cena deonice Majkrosofta porasla je u petak na Vol Strit 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrednost dostigla 851,2 milijardi dolara. S druge strane, akcija Epla pala je za 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrednost skliznula na 847,4 milijardi dolara.

Tržišna vrednost Majkrosofta premašila EplovuTržišna vrednost Microsofta premašila je vrednost kompanije Epl, prvi put nakon osam godina, jer cena akcije softverskog diva u poslednje vreme raste, dok je deonica Epla pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.

Cena deonice Majkrosofta porasla je u petak na Vol Strit 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrednost dostigla 851,2 milijardi dolara. S druge strane, akcija Epla pala je za 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrednost skliznula na 847,4 milijardi dolara.

Epl je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrednosti, a ispred Majkrosofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za personalnim računarima (PC), dok je Epl bio u zamahu, delimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona ajfon.

U međuvremenu je 2014. godine na čelo Majkrosofta došao Satja Nadela, pa je kompanija postupno smanjila svoju zavisnost od prodaje Windows softvera i PC-a, a više se usmerila na druga područja. Između ostalih i u cloud comuputing, pa je sada na tom brzorastućem tržištu Majkrosoft drugi po snazi igrač posle Amazona.

S druge strane, cena deonice Epla potonula je gotovo 20 odsto od početka ovog meseca, kada je kompanija objavila procene prodaje tokom tekućeg tromjesečja koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cena deonice oštro je pala, pri čemu je Epl na vrednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik