Rivali u trci za "Ljubiju" kriju karte

Bez autora
Dec 02 2018

Posebna aukcija na kojoj će na prodaju biti ponuđen državni kapital u Rudniku željezne rude “Ljubija” zakazana je za 17. decembar, a iako rok za predaju dokumentacije ističe u ponedjeljak, svi zainteresovani još ne žele da otkrivaju karte. Odluku o prodaji paketa akcija u prijedorskom rudniku na Banjalučkoj berzi donijela je Uprava Investiciono-razvojne banke 2. novembra, nakon što su dobili saglasnost iz Vlade Republike Srpske. Vrijednost kompletnog paketa je 69,02 miliona maraka, a o učešću na aukciji do ponedjeljka ne žele pričati ni u jednoj od dvije kompanije koje duže vrijeme žele da kupe akcije u RŽR “Ljubija”.

Rivali u trci za "Ljubiju" kriju kartePosebna aukcija na kojoj će na prodaju biti ponuđen državni kapital u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija” zakazana je za 17. decembar, a iako rok za predaju dokumentacije ističe u ponedjeljak, svi zainteresovani još ne žele da otkrivaju karte.

Odluku o prodaji paketa akcija u prijedorskom rudniku na Banjalučkoj berzi donijela je Uprava Investiciono-razvojne banke (IRB) 2. novembra, nakon što su dobili saglasnost iz Vlade Republike Srpske.

Vrijednost kompletnog paketa je 69,02 miliona maraka, a o učešću na aukciji do ponedjeljka ne žele pričati ni u jednoj od dvije kompanije koje duže vrijeme žele da kupe akcije u RŽR “Ljubija”.

Jedna je poznata kompanija “Arselor Mital” sa kojom RŽR ima zajedničko preduzeće u Prijedoru iz kojeg su ranije poručili da čekaju stav centrale u Londonu.

- Više informacija reći ćemo u ponedjeljak - rekao je za “Glas Srpske” direktor “Arselor Mitala” Prijedor Mladen Jelača.

Isti odgovor stigao je i iz njihovog najvećeg konkurenta, odnosno iz izraelske kompanije “Izraeli investment grup”, iako su ranije rekli da će učestvovati na aukciji.

Posljednji pokušaj prodaje kapitala u “Ljubiji” propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština RS nije usvojila odluku Vlade. Izraelska kompanije nudila je 92 miliona, odnosno oko 30 miliona više od “Arselora”.

Vlada RS je krajem prošle godine skinula RŽR “Ljubija” sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u rudniku bez saglasnosti skupštine RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik