Sve promene u katastru od sada transparentne

Bez autora
Dec 02 2018

Republički geodetski zavod uveo je novi sistem upisa nepokretnosti u katastar koji koristeći digitalne tehnologije omogućava da se uvede kontrola rada državnih funkcionera, tako da svaki upis i promena u katastru ostaje zabeležen.Kako bi se izbegle situacije koje bi mogle dovesti u sumnju nepristrasnost i zakonitost postupanja zaposlenih u katastru, komunikacija se obavlja isključivo pisanim putem, kako bi o svakoj preduzetoj radnji postojao pisani dokaz, rekao je direktor RGZ Borko Drašković. Osim toga, građani, kako je saopšteno, ne moraju da čekaju u redovima u katastrima, otkako je uspostavljen eŠalter koji od 1. jula ove godine koriste kancelarije javnog beležnika čija je obaveza da u ime građana vrše elektronsku dostavu isprava koje se odnose na poslove upisa nepokretnosti.

Sve promene u katastru od sada transparentneRepublički geodetski zavod uveo je novi sistem upisa nepokretnosti u katastar koji koristeći digitalne tehnologije omogućava da se uvede kontrola rada državnih funkcionera, tako da svaki upis i promena u katastru ostaje zabeležen.

– Kako bi se izbegle situacije koje bi mogle dovesti u sumnju nepristrasnost i zakonitost postupanja zaposlenih u katastru, komunikacija se obavlja isključivo pisanim putem, kako bi o svakoj preduzetoj radnji postojao pisani dokaz – rekao je direktor RGZ Borko Drašković.

Osim toga, građani, kako je saopšteno, ne moraju da čekaju u redovima u katastrima, otkako je uspostavljen eŠalter koji od 1. jula ove godine koriste kancelarije javnog beležnika čija je obaveza da u ime građana vrše elektronsku dostavu isprava koje se odnose na poslove upisa nepokretnosti.

Putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ notari su nadležnim službama u katastru dostavili 85.001 ispravu od kojih je obustavljeno svega 4.935, odnosno 5,81 odsto, saopštio je RGZ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik