Otpad maline i kupine uz pomoć EBRD postaje peet

Bez autora
Dec 03 2018

Za Program zelenih inovacionih vaučera Evropske banke za obnovu i razvoj, pokrenut pre godinu dana u Srbiji, do sada je prijave za dodelu bespovratnih sredstava u tri poziva poslalo više od 100 malih i srednjih preduzeća i odobreno je 29 projekata koji su dobili 435.000 evra, a među njima je ideja za proizvodnju peleta i briketa od otpada od maline i kupine. Navodi se da je nagrađeno osam projekata koji dolaze iz raznih oblasti - poljoprivrede, energetske efikasnosti, korišćenja otpada, obnovljivih izvora energije, ekoloških proizvoda. Jedna od nagrađenih ideja je i proizvodnja vodootpornih ploča od tetrapaka, ambalaže koja se uglavnom baca. To su ploče koje su potpuno vodootporne mogu da se koriste u građevini i jedine su na našem tržištu. Inače su potpuno ekološke, jer se izrađuju od recikliranog tetrapaka i bez lepka.

Otpad maline i kupine uz pomoć EBRD postaje peetZa Program zelenih inovacionih vaučera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), pokrenut pre godinu dana u Srbiji, do sada je prijave za dodelu bespovratnih sredstava u tri poziva poslalo višše od 100 malih i srednjih preduzeća i odobreno je 29 projekata koji su dobili 435.000 evra, a među njima je ideja za proizvodnju peleta i briketa od otpada od maline i kupine.

RTS navodi da je nagrađeno osam projekata koji dolaze iz raznih oblasti - poljoprivrede, energetske efikasnosti, koriššćenja otpada, obnovljivih izvora energije, ekološških proizvoda.

Jedna od nagrađenih ideja je i proizvodnja vodootpornih ploča od tetrapaka, ambalažže koja se uglavnom baca.

- To su ploče koje su potpuno vodootporne mogu da se koriste u građevini i jedine su na naššem tržžištu. Inače su potpuno ekološške, jer se izrađuju od recikliranog tetrapaka i bez lepka. U građevini mogu da se koriste umesto OSB ploča koje se u današšnje vreme za popločavanje, za krovne i međuspratne konstrukcije - kažže inžženjer Gordana Vasiljević iz krušševačke kompanije BETE.

Navodi se da je podržžana i ideja za dobijanje peleta i briketa od otpada od maline i kupine.

- Tehnologija koju razvijam zajedno sa timom saradnika, a čiji će korisnik biti firma 'Zlatibor gradnja', treba da te reznice od maline i kupine iskoristi za energetske potrebe, za dobijenja toplotne energije, a u budućnosti u sinergiji sa ostalim otpadima možemo da idemo i na proizvodnju kogeneracionih postrojenja toplotne i električne energije", objaššnjava Vasiljevićeva.

Navodi se da su tri su kriterijuma za dobijanje sredstava.

- Kriterijum jeste potencijal projekta da smanji potrošnju energije vode, materijala i emisije gasova. Drugi kriterijum su rezultati projekta upotrebljivi i u drugim preduzećima a treći inovativnost samog projekta - navodi Dragoljub Gajić iz EBRD.

RTS navodi da zainteresovana preduzeća u saradnji sa istražživačko-razvojnim organizacijama već mogu da se prijave za novu fazu programa, koji će podržžati projekte sa većim potencijalom za povećanje resursne efikasnosti za koje mogu dobiti i do 50.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik