Uprava Unisa prihvatila zahtjeve radnika

Bez autora
Dec 05 2018

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente, koji štrajkuju mjesec i po zbog neisplaćenih plata, trebalo bi da se vrate u pogone za najkasnije sedam dana i započnu proizvodnju u punom kapacitetu. Dogovoreno je to juče na sastanku radnika i većinskog vlasnika ovog preduzeća, koji je zaposlenima obećao ispunjavanje svih njihovih zahtjeva. Predsjednik štrajkačkog odbora Branko Rauković rekao je da su pregovori bili dugi, ali da su uspjeli dogovoriti prekid štrajka i pokretanje proizvodnje. Obećana nam je isplata četiri plate, za jul, avgust, septembar i oktobar, kao i uplata pet zaostalih doprinosa iz prošle godine najkasnije do 20. decembra. U narednim danima trebalo bi da dobijemo i novac za prevoz kako bi radnici mogli dolaziti na posao, rekao je Rauković.

Uprava Unisa prihvatila zahtjeve radnikaRadnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente, koji štrajkuju mjesec i po zbog neisplaćenih plata, trebalo bi da se vrate u pogone za najkasnije sedam dana i započnu proizvodnju u punom kapacitetu.

Dogovoreno je to juče na sastanku radnika i većinskog vlasnika ovog preduzeća, koji je zaposlenima obećao ispunjavanje svih njihovih zahtjeva.

Predsjednik štrajkačkog odbora Branko Rauković rekao je za “Glas Srpske” da su pregovori bili dugi, ali da su uspjeli dogovoriti prekid štrajka i pokretanje proizvodnje.

- Obećana nam je isplata četiri plate, za jul, avgust, septembar i oktobar, kao i uplata pet zaostalih doprinosa iz prošle godine najkasnije do 20. decembra. U narednim danima trebalo bi da dobijemo i novac za prevoz kako bi radnici mogli dolaziti na posao - rekao je Rauković.

Dodao je da bi u narednom periodu trebalo biti obezbijeđeno i penzionisanje radnika koji su stekli uzlove za penziju.

- Zadovoljni smo onim što smo čuli na sastanku jer smo dobili nadu u opstanak naših radnih mjesta. Za mašine najvjerovatnije sjedamo u idući ponedjeljak - naveo je Rauković.

Da se radnici vraćaju na posao potvrdio je i većinski vlasnik derventske fabrike Goran Tomić, koji tvrdi da će ispuniti sve zahtjeve zaposlenih.

- Najvažnije je da se što prije krene sa proizvodnjom. Roba je stigla do luke Ploče i svaki dan očekujemo da bude prevezena u Derventu. U prvoj turi dopremljeno je 5.270 tona trake za proizvodnju cijevi, a u sljedećoj stiže oko 5.000 tona. To su ozbiljne količine koje je “Unis” prerađivao u dobrim godinama poslovanja - rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, plan je da “Unis” iduće godine preradi oko 200.000 tona.

- Obrt bi, prema sadašnjim cijenama, trebalo da bude oko 240 miliona maraka, što je velika cifra s obzirom na to da se do sada ništa nije radilo. Od toga oko 95 odsto će biti izvoz, tako da očekujemo da u 2019. godini budemo među najvećim izvoznicima u Srpskoj - optimističan je Tomić.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić, koji je bio šef pregovaračkog tima između radnika i vlasnika preduzeća, kaže da je dogovoreno da zaposlenima bude isplaćen novac i za dane štrajka, kao i isplata plata u bruto iznosu od decembra pa nadalje.

- Poslodavac je obećao da će, pored izmirenja obaveza prema radnicima, uložiti i značajna sredstava za obnavljanje opreme u preduzeću. Vjerujem da će to dati rezultate i da će preduzeće stati na noge jer “Unis” ima perspektivu na tržištu - rekao je Peulić.

Proizvodnja u derventskom “Unisu” omogućena je na osnovu postignutog ugovora sa ruskim kombinatom “Magnetogorsk”, sa kojim su pregovori vođeni od novembra prošle godine. 

Kolektivni ugovor

Tane Peulić kaže da je na jučerašnjem sastanku dogovoreno i sklapanje pojedinačnih kolektivnih ugovora sa zaposlenima u “Unisu” koji bi trebalo da budu potpisani do 20. decembra.

-  Radiće se i na novoj sistematizaciji koja predviđa veće koeficijente i plate. Vjerujem da će od 1. januara iduće godine stupiti na snagu novi kolektivni ugovor i nova sistematizacija - rekao je Peulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik