Cilj da 41 odsto Srbije bude pod šumama

Bez autora
Dec 05 2018

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da naša zemlja pošumljavanjem nastoji da reši problem zagađenja vazduha i da je takvu orijentaciju prenela učesnicima prve ministarske konferencije "Inovativna rešenja protiv zagađenja u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi".Trivan je drugog dana ovog skupa podsetio na to da pošumljenost sada iznosi 27 odsto, a da je cilj da ona bude 41 odsto, poručivši da se šumama mora gazdovati kao resursom. On je istakao da je u Vojvodini pošumljeno samo 6 do 7 odsto teritorije, i da se radi na pronalaženju načina da se taj procenat poveća.

Cilj da 41 odsto Srbije bude pod šumamaMinistar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da naša zemlja pošumljavanjem nastoji da reši problem zagađenja vazduha i da je takvu orijentaciju prenela učesnicima prve ministarske konferencije "Inovativna rešenja protiv zagađenja u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi".

Trivan je drugog dana ovog skupa podsetio na to da pošumljenost sada iznosi 27 odsto, a da je cilj da ona bude 41 odsto, poručivši da se šumama mora gazdovati kao resursom.

On je istakao da je u Vojvodini pošumljeno samo 6 do 7 odsto teritorije, i da se radi na pronalaženju načina da se taj procenat poveća.

Resorno ministarstvo je raspisalo konkurs za dodelu 40 miliona dinara za pošumljavanje, na koji se javilo 12 lokalnih samouprava, podsetio je ministar i dodao da se insistira na novim inovativnim modelima koji mogu da promene situaciju za 10 godina.

Trivan je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Beogradu i Ministarstvu zaštite životne sredine pripala čast da organizuju pomenuti skup, i dodao da je Program za zaštitu životne sredine UN (UNEP) doneo tu odluku na osnovu poverenja koje je Srbija zadobila aktivnim učešćem na svim skupovima o ekologiji, ali i zbog toga što je pokretač brojnih inicijativa.

UNEP je, kako je dodao, prepoznao značaj novog entiteta – regiona Južne i Jugoistočne Evrope u borbi za očuvanje životne sredine.

Prema njegovoj oceni, skup će pomoći da se potezi vuku efikasnije i eksplicitnije, da budemo integrisaniji i razmenjujemo inovacije kako bi poboljšali kvalitet životne sredine na dobrobit čovečanstva.

Ministar je najavio da će zaključci sa konferencije u martu biti predstavljeni na Skupštini UNEP-a u Najrobiju.

Na dvodnevnom skupu, koji je u Beogradu okupio predstavnike 20 zemalja Južne i Jugoistočne Evrope, razmenjena su iskustva i inovacije na polju zaštite životne sredine, kao i predlozi za rešavanje problema zagađenja prirode u ovim državama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik