Paladijum ruši zlato s trona najdragocenijeg metala

Bez autora
Dec 06 2018

Cene paladijuma na svetskim berzama su uzletele dostižući rekordne visine usled sve izraženije nedovoljne ponude tog plemenitog metala. Očekuje se da će automobilska industrija, vodeći potrošač tog metala, imati najveći uticaj na dalji porast cene.Cena paladijuma je u utorak zabeležila rekordan nivo od 1.233,82 dolara za uncu, suzivši cenovni odnos prema unci zlata na najnižu marginu u skoro 16 godina. Paladijum je danas s cenom pretekao zlato, trgujući se za 1.251 dolar po unci, dok su fjučersi zlata trgovani za 1.241 dolar po unci.

Paladijum ruši zlato s trona najdragocenijeg metalaCene paladijuma na svetskim berzama su uzletele dostižući rekordne visine usled sve izraženije nedovoljne ponude tog plemenitog metala. Očekuje se da će automobilska industrija, vodeći potrošač tog metala, imati najveći uticaj na dalji porast cene.

Cena paladijuma je u utorak zabeležila rekordan nivo od 1.233,82 dolara za uncu, suzivši cenovni odnos prema unci zlata na najnižu marginu u skoro 16 godina.

Paladijum je danas s cenom pretekao zlato, trgujući se za 1.251 dolar po unci, dok su fjučersi zlata trgovani za 1.241 dolar po unci.

Ovaj plemeniti metal je od sredine avgusta skočio za 49 odsto, zbog čega je američki list Volstrit džornal nazvao paladijum najboljom imovinom za investitore.

Paladijum se tradicionalno koristi u katalitičkim konvertorima čija je namena da kontrolišu emisiju izduvnih gasova pretvarajući toksične gasove i zagađujuće materije u manje toksične i zagađujuće. Skoro 70 odsto tražnje za paladijumom dolazi od svetskih proizvođača automobila, prema podacima koje je prikupila konsultantska grupa CPM.

Najveći deo ovog retkog metala se eksploatiše u rudnicima dveju zemalja. Naime, više od 80 odsto globalne proizvodnje paladijuma dolazi kao nusprodukt iz rudnika nikla u Rusiji i rudnika platine u Južnoj Africi, prenosi Raša tudej.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik