Za 18 godina 1,8 milijardi evra razvojne pomoći Nemačke

Bez autora
Dec 06 2018

Srbija je važan partner Nemačke i ključna država u regionu, izjavio je ambasador te zemlje Tomas Šib na obeležavanju 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra. Od 2000. godine podržane su reforme usmerene na održivi ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratije i državne administracije i to kroz različite programe u saradnji sa vladom, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom agencijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima. Šib je naveo da je u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje do sada odobreno skoro 80 projekata u oblasti tehničke i 60 u oblasti finansijske saradnje, koje su sprovodili GIZ i KfW, te da je u 2018. godini odobreno 30 miliona evra za naredne projekte.

Za 18 godina 1,8 milijardi evra razvojne pomoći NemačkeSrbija je važan partner Nemačke i ključna država u regionu, izjavio je ambasador te zemlje Tomas Šib na obeležavanju 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra.

Od 2000. godine podržane su reforme usmerene na održivi ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratije i državne administracije i to kroz različite programe u saradnji sa vladom, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom agencijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima.

Šib je naveo da je u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje do sada odobreno skoro 80 projekata u oblasti tehničke i 60 u oblasti finansijske saradnje, koje su sprovodili GIZ i KfW, te da je u 2018. godini odobreno 30 miliona evra za naredne projekte.

Cilj je, kako je naveo, da Srbija bude spremna za ulazak u EU, da srpska ekonomija bude konkurentna i da se poštuju standardi u oblasti zaštite životne sredine.

"Ali, pre svega se radi o tome da svaki građanin Srbije ima koristi. Smatramo da smo u tome uspeli, da je saradnja uspešno sprovedena i nadamo se nastavku", poručio je Šib.

Dodao je da je Srbija pritom poseban partner Nemačke, ne samo zato što igra posebnu ulogu u regionu, nego i po ekonomskom i političkom značaju.

Šib je istakao da je i Nemačka iskusila koliko je važna međunarodna saradnja i podrška, budući da je i sama primala pomoć posle Drugog svetskog rata od više milijardi dolara u okviru Maršalovog plana.

Naveo je da je prvi ugovor o saradnji potpisan samo 39 dana posle demokratskih promena 2000. godine i to za uvoz električne energije, snadbevanje vodom, poboljšanje sistema daljinskog grejanja, a da su sada projekti u vezi sa obnovljivom energijom, jačanjem uprave i pravosuđa, boljim obrazovanjem mladih, digitalizacijom.

Joksimović: Nemačka pouzdan i važan razvojni partner Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Nemačka pruža razvojnu pomoć Srbiji, ne samo na putu evropskih integracija, već i kroz konkretne projekte.

Neki od njih su rehabilitacija i proširenje kapaciteta hidroelektrane Bajina Bašta, hidroelektrane Zvornik, uvođenje sistema daljinskog grejanja u 21 opštini, uvođenje sistema otpadnih voda u 24 opštine, zatim implementiranje sistema energetske efikasnosti u pet škola u Srbiji.

"To su važne stvari koje na najbolji način pomažu održivi razvoj gradova i opština", istakla je Joksimović.

Ukazala je da nije reč samo o novcu, već i o političkoj poruci da Nemačka ozbiljno računa na Srbiju, da želi da naša zemlja u trenutku kad postane članica EU bude socijalno i ekonomski razvijena i približena standardima EU i da se uklopi u zajedničke politike unije.

"To nije samo izraz solidarnosti, već i političke odluke da se na one zemlje na koje se ozbiljno računa kao važne i strateške partnere uloži, da se pomogne ukupan razvoj", navela je Joksimovićeva.

Srbija je to koristila na odgovoran način, navela je ministarka i istakla da je Nemačka, uz sve političke razlike koje postoje, ostaje pouzdan, stabilan i značajan partner za Srbiju.

Podsetila je i da je Nemačka najveći pojedinačni bilateralni donator razvojne pomoći, kao i da nemački investitori ulažu u Srbiju."Uz tu kombinaciju razvojne pomoći, plus investicije koje dolaze, mislim da možemo da govorimo o stabilnom i pouzdanom partneru ne samo na putu evropskih integacija, već i u bilataralnim odnosima", rekla je Joksimovićeva.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je za 18 godina realizovano mnogo pojekta u oblasti ekologije, privrede, za bolje funkcionisanje administracije.

"Svi ti projekti su veoma značajni za razvoj Srbije", naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih firmi, u Beogradu 50, a da je u njima zaposleno oko 50.000 radnika.

Dodao je da je za Beograd značajan projekat pomoći 145 romskih porodica koji Grad radi sa GIZ-om.

U Skupštini grada premijerno je izvedena predstava "Punoletstvo" Milene Minje Bogavac, koja na interesantan i kreativan način predstavlja ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije, a otvorena je i izložba fotografija "Dela znače", na kojoj su prikazani postojeći projekti u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik