Kraš objavio poziv za drugi krug dokapitalizacije

Bez autora
Dec 08 2018

Kraš je u petak objavio da su u prvom krugu dokapitalizacije postojeći dioničari upisali i uplatili 40.618 novih dionica te je objavio javni poziv za drugi krug u kojem postojeći dioničari mogu upisati i uplatiti najviše 84.382 nove dionice, po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna po dionici. U drugom krugu dokapitalizacije, koji će trajati od 10. do 17. prosinca, mogu sudjelovati samo postojeći dioničari koji su sudjelovali u prvom krugu, navodi se u javnom pozivu na upis novih dionica u drugom krugu koji je Kraš objavio putem Zagrebačke burze. Dioničari Kraša su na glavnoj skupštini krajem kolovoza odlučili povećati temeljni kapital za najmanje 25 milijuna kuna do najviše 50 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital povećao na 574,45 do najviše 599,45 milijuna kuna.

Kraš objavio poziv za drugi krug dokapitalizacijeKraš je u petak objavio da su u prvom krugu dokapitalizacije postojeći dioničari upisali i uplatili 40.618 novih dionica te je objavio javni poziv za drugi krug u kojem postojeći dioničari mogu upisati i uplatiti najviše 84.382 nove dionice, po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna po dionici.

U drugom krugu dokapitalizacije, koji će trajati od 10. do 17. prosinca, mogu sudjelovati samo postojeći dioničari koji su sudjelovali u prvom krugu, navodi se u javnom pozivu na upis novih dionica u drugom krugu koji je Kraš objavio putem Zagrebačke burze.

Dioničari Kraša su na glavnoj skupštini krajem kolovoza odlučili povećati temeljni kapital za najmanje 25 milijuna kuna do najviše 50 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital povećao na 574,45 do najviše 599,45 milijuna kuna.

To će se povećanje temeljnog kapitala provesti izdavanjem najmanje 62.500 do najviše 125.000 novih redovnih dionica, nominale 400 kuna po dionici.

Kako su u prvom krugu dokapitalizacije, od 19. studenog do 3. prosinca ove godine, postojeći dioničari upisali i uplatili 40.618 novih dionica u drugom krugu mogu upisati i uplatiti najviše 84.382 novih dionica.

Pravo upisa i u drugom krugu imaju isključivo postojeći dioničari, i to samo oni koji su sudjelovali u prvom krugu.

Naime, u prvom su krugu postojeći dioničari imali pravo upisati onaj dio novih dionica koji odgovara njihovom udjelu u temeljnom kapitalu Kraša na dan utvrđivanja prava na upis, a u drugom će moći sudjelovati samo oni koji su iskoristili svoj maksimum prava upisa u prvom krugu.

"Radi izbjegavanja dvojbe, pravo na upis novih dionica u drugom krugu neće imati oni postojeći dioničari koji su upisali i uplatili manji broj novih dionica od onog koji odgovara njihovom udjelu u temeljnom kapitalu društva na dan utvrđivanja prava na upis odnosno njihovom maksimalnom pravu upisa u prvom krugu", navodi se u javnom pozivu.

Najveći broj novih dionica koji će se moći upisati i uplatiti u drugom krugu odgovara broju novih dionica ponuđenih u drugom krugu tj. najviše 84.382 nove dionice (maksimalno pravo upisa u drugom krugu).

Sukladno odluci glavne skupštine iz kolovoza, moguć je i treći krug dokapitalizacije u kojoj bi onda mogli sudjelovati svi ulagatelji, a oni bi mogli upisati i uplatiti onaj broj novih dionica koji ne bude upisan i uplaćen u prvom i drugom krugu.

Inače, prema odluci skupštine, prag uspješnosti dokapitalizacije Kraša je upis i uplata najmanje 62.500 novih dionica.

U dokapitalizaciju Kraš kreće, kako je tada rečeno, zbog zadržavanja liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji te jačanja konkurentnost na tržištima EU-a i u prekomorskim zemljama.

Ciljevi dokapitalizacije su i povećanje dugoročne izvore vlastitih sredstava i kapaciteta za dodatnim zaduživanjem, što će pak povećati financijsku stabilnost i kapacitet za nova ulaganja. Istodobno, kazali su, ključni pokazatelji zaduženosti društva spusti će se na razine najboljih, usporedivih prehrambenih kompanija.

U svojim strateškim planovima kompanija predviđa značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona i preuzimanje tvrtki u regiji.

Prema posljednjim podacima SKDD-a, najveći pojedinačni dioničar Kraša je Mesna industrija Braća Pivac s 24,99 posto dionica. Slijedi Kraš-ESOP s 19,76 posto, Kraš s 5,65 posto trezorskih dionica, HPB s 1,06 posto itd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik