Na doboš “Farmlanda” idu džip i pokvareni računari

Bez autora
Dec 08 2018

Džip sakriven u garaži Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole, nekoliko pokvarenih računara i poljoprivrednih mašina jedina su imovina ovog preduzeća koju su prilikom druge zapljene popisali bivši radnici u pratnji advokata i sudske policije. Dio imovine “Farmlanda” bivši radnici su popisali krajem oktobra, a prva javna prodaja održana je u ponedjeljak, kada je izlicitirano 200.000 maraka. Rok za uplatu kupcima koji su izlicitirali ističe danas, tako da ćemo tek idućih dana znati koliko je tačno novca uplaćeno nakon prve prodaje. Bilo je nekih sitnih uplata, ali još čekamo uplatu za dvije najvrednije mašine koje su popisane, rekla je jadvokatica Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda”.

Na doboš “Farmlanda” idu džip i pokvareni računariDžip sakriven u garaži Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole, nekoliko pokvarenih računara i poljoprivrednih mašina jedina su imovina ovog preduzeća koju su prilikom druge zapljene popisali bivši radnici u pratnji advokata i sudske policije.

Dio imovine “Farmlanda” bivši radnici su popisali krajem oktobra, a prva javna prodaja održana je u ponedjeljak, kada je izlicitirano 200.000 maraka.

- Rok za uplatu kupcima koji su izlicitirali ističe danas, tako da ćemo tek idućih dana znati koliko je tačno novca uplaćeno nakon prve prodaje. Bilo je nekih sitnih uplata, ali još čekamo uplatu za dvije najvrednije mašine koje su popisane - rekla je juče za “Glas Srpske” advokatica Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda”.

Ona je istakla da će stvari za koje ne bude uplaćen novac, ponuditi drugom najpovoljnijem ponuđaču sa liste.

-  I on će imati rok od tri dana da uplati novac, a ako to ne uradi, ponudu ćemo proslijediti trećem po redu. Ako ni oni ne uplate, ponovo ćemo predložiti prodaju tih stvari - istakla je Drinićeva.

Ona je dodala da sada čekaju da sudija zakaže prvo ročište za prodaju stvari koje su popisane u srijedu za vrijeme drugog obilaska preduzeća.

- Popisali smo nekoliko pokvarenih računara u upravnoj zgradi, nekoliko protivpožarnih aparata i jedan frižider. Procijenjena vrijednost tih stvari je veoma mala, pitanje da li je i vrijedno popisa. Našli smo i džip sakriven u garaži. Ne znamo da li je registrovan i nadamo se da bi ukoliko ga uspijemo prodati mogli izmiriti onaj osnovni dug prema radnicima - rekla je Drinićeva.

Radnici su lani dobili spor protiv “Farmlanda”, ali još ništa nisu uspjeli da naplate, a sva imovina nekadašnjeg giganta je pod hipotekom.

Potraživanja radnika sastoje se od plata, regresa za godišnji odmor i troškova prevoza i iznose oko 300.000 KM, s tim da u taj iznos nisu uračunate zatezne kamate.

“Farmlandu” su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza. Ovo preduzeće dugove ima i prema Poreskoj upravi RS i na kraju avgusta ove godine iznosili su 4,4 miliona KM.

Plate

Bivša radnica “Farmlanda” Borka Vujmilović kaže da joj preduzeće duguje oko 11.000 maraka za plate i otpremninu.

- Nekim radnicima duguju i mnogo više novca, a osim zarađenih plata, nisu nam redovno uplaćivali ni doprinose, pa je problem za odlazak u penziju. Bili bismo zadovoljni bar pola novca da dobijemo od prodaje zaplijenjene imovine - kazala je Vujmilovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik