Žene inženjeri osnivaju forum

Bez autora
Dec 08 2018

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme odlučio je da osnuje forum žena u inženjerstvu u želji da na taj način promoviše žene eksperte u oblasti elektroenergetike i inspiriše ih da prate svoje stručne i akademske interese u karijeri i inžinjerstvu. Odluka će biti donesena na sjednici Upravnog odbora ovog komiteta zakazanoj za početak sljedeće sedmice, rečeno je Feni u BHK CIGRE. Ideja za formiranje potekla je nakon ovogodišnjeg međunarodnog skupa „Žene u inženjerstvu“ održanog u Parizu uz učešće 220 žena iz cijelog svijeta, a potom i formiranje nekoliko nacionalnih sekcija. Naš dodatni motiv da to učinimo je želja da povećamo učešće žena u aktivnostima naše organizacije, izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Žene inženjeri osnivaju forumUpravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) odlučio je da osnuje forum žena u inženjerstvu u želji da na taj način promoviše žene eksperte u oblasti elektroenergetike i inspiriše ih da prate svoje stručne i akademske interese u karijeri i inžinjerstvu.

Odluka će biti donesena na sjednici Upravnog odbora ovog komiteta zakazanoj za početak sljedeće sedmice, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

– Ideja za formiranje potekla je nakon ovogodišnjeg međunarodnog skupa „Žene u inženjerstvu“ održanog u Parizu uz učešće 220 žena iz cijelog svijeta, a potom i formiranje nekoliko nacionalnih sekcija. Naš dodatni motiv da to učinimo je želja da povećamo učešće žena u aktivnostima naše organizacije – izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Pojasnio je da će kroz različite aktivnosti članice foruma djelovati na olakšavanju procesa zapošljavanja i zadržavanja žena u tehničkim disciplinama, prepoznavati njihova izvanredna dostignuća u tehničkom inženjerstvu i nominovati ih za nagrade i priznanja. Nadalje, insistirat će na povećanju učešća žena eksperata u rukovodnim strukturama nacionalnog komiteta CIGRE i pružati im jednake mogućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik