Opstanak FDS-a bez pomoći je nemoguć

Bez autora
Dec 08 2018

Brojni mediji prenijeli su nedavno informaciju kako Fabrika duhana Sarajevo više ne posluje pod tim imenom, te kako je novi naziv društva Badeco Adria d.d. Sarajevo. Također se pominjalo kako će se Badeco Adria baviti duhanskim biznisom, ali to je, kako je kazao Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, netačno. Skupština Društva je još u januaru 2018. donijela odluku o osnivanju firme FDS d.o.o. čiji je osnovni i jedini biznis proizvodnja i prodaja duhanskih proizvoda. Za direktora ove firme je imenovan Mustafa Bibić. British American Tobacco je postao vlasnik duhanskog biznisa Fabrike, te je zbog organizacijskih i ekonomskih razloga, a prije svega iz potrebe održivosti tog biznisa, donesena takva odluka. S obzirom na to da je FDS istom odlukom prestao sa obavljanjem duhanskog biznisa, drugom odlukom je predviđeno da se izvrši i promjena imena dioničkog društva u Badeco Adria d.d, što je i zvanično urađeno od 1. decembra.

Opstanak FDS-a bez pomoći je nemogućBrojni mediji prenijeli su nedavno informaciju kako Fabrika duhana Sarajevo više ne posluje pod tim imenom, te kako je novi naziv društva Badeco Adria d.d. Sarajevo. Također se pominjalo kako će se Badeco Adria baviti duhanskim biznisom, ali to je, kako je za Oslobođenje kazao Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, netačno.

Održivost biznisa

- Skupština Društva je još u januaru 2018. donijela odluku o osnivanju firme FDS d.o.o. čiji je osnovni i jedini biznis proizvodnja i prodaja duhanskih proizvoda. Za direktora ove firme je imenovan Mustafa Bibić. British American Tobacco (BAT) je postao vlasnik duhanskog biznisa Fabrike, te je zbog organizacijskih i ekonomskih razloga, a prije svega iz potrebe održivosti tog biznisa, donesena takva odluka.

S obzirom na to da je FDS istom odlukom prestao sa obavljanjem duhanskog biznisa, drugom odlukom je predviđeno da se izvrši i promjena imena dioničkog društva u Badeco Adria d.d, što je i zvanično urađeno od 1. decembra.

Svi dioničari nekadašnje Fabrike su postali dioničari Badeco Adria, kazao je Mulahasanović, koji je pojasnio i kako su se prije koristila oba naziva - Fabrika duhana Sarajevo i skraćenica FDS, pa je dalje uporedno korištenje oba naziva dovodilo do konfuzije među poslovnim partnerima i potrošačima.

Badeco Adria će se, kaže, u budućnosti baviti svim drugim biznisima osim duhanskog, a tu se, prije svega, misli na prehrambenu industriju, finansijska tržišta, pružanje usluga.

- Duhanski biznis u BiH, zbog primjene zakona o akcizama i enormnog crnog tržišta, u velikoj je krizi i postoje vrlo nepovoljna predviđanja da, ukoliko se ovaj trend nastavi, u naredne 2 do 3 godine neće ni biti legalne proizvodnje. Naime, za 2019. predviđanja su da će se na legalnom tržištu ukupno prometovati manje od 4 miliona kilograma proizvoda, a samo FDS je u trenutku promjene Zakona o akcizama proizvodio i prodavao više od 4 miliona kilograma proizvoda. Većinski vlasnik Badeco Adria d.d. je izrazio spremnost i želju da se sačuva što je moguće veći broj radnih mjesta u kompaniji. Naravno, to njihovo opredjeljenje i spremnost menadžmenta da isto ostvari ima ekonomske granice, te je iz tog razloga i odlučeno da novoimenovana kompanija Badeco Adria pokuša ostvariti zacrtane ciljeve van duhanskog biznisa koji, po svemu sudeći, zbog nerazumne akcizne politike nema svijetlu budućnost. Prema našem mišljenju, ukoliko odmah ne dođe do zamrzavanja akciza na postojećem nivou, te ukoliko se nadležne agencije (policija, SIPA) ne angažuju na suzbijanju crnog tržišta (koje već čini preko 40 posto konzumacije proizvoda u BiH), opstanak FDS-a d.o.o. je praktično nemoguć, kaže Mulahasanović.

Gubici

Što se tiče brendova koji su se proizvodili i koji će se proizvoditi u FDS-u d.o.o, o tome će odlučiti isključivo BAT, a prema neformalnim informacijama, zbog ogromnih gubitaka koje generišu u BiH, razmišljaju i da se povuku sa bh. tržišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik