Vlada FBiH izdvojila milion i po KM za izgradnju poduzetničkih zona u pet općina i dva grada

Bez autora
Dec 11 2018

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić u utorak je u Mostaru potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364,22 maraka.Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenih sredstava kreće se od 150 do 250 hiljada maraka, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za bespovratna sredstva minimalno trideset posto od ukupne vrijednosti projekta.

Vlada FBiH izdvojila milion i po KM za izgradnju poduzetničkih zona u pet općina i dva gradaFederalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić u utorak je u Mostaru potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1.515.364,22 maraka.

Sredstva su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenih sredstava kreće se od 150 do 250 hiljada maraka, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za bespovratna sredstva minimalno trideset posto od ukupne vrijednosti projekta.

“Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novce s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama”, istakao je ministar Zukić.

Očekuje se, kaže ministar, da će se na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama osnovati 53 mala i srednja poduzeća te zaposliti 430 novih radnika.

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan istakao je kako je Grad Livno dobio sredstva za izgradnju prometnice u Gospodarskoj zoni Jug, čime će biti završena kompletna infrastruktura u toj zoni u kojoj već ima oko 300 uposlenih.

“Nadamo se da ćemo realizacijom ovog projekta stvoriti još bolje uslove za razvoj privrede i nova upošljavanja u toj zoni – kazao je Čelan te dodao kako je ovo dobar primjer saradanje jedinica lokalne samouprave s višim razinama vlasti i da se nada da će ovakvih projekata biti i u budućnosti.

Predstavnica Općine Visoko Amila Koso naglasila je kako su dodijeljena sredstva namijenjena Poslovnoj zoni Ozrakovići, i to za izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i vodovoda.

“Raduje nas činjenica da nakon niza projekata koje je općina Visoko uradila u ovoj poslovnoj zoni, možemo kroz izgradnju saobraćanice zaokružiti jednu lijepu infrastrukturnu priču, naročito zbog činjenice što je Poslovna zona Ozrakovići trenutno možda i najbitnija i najperspektivnija poslovna zona u FBiH, a možda i u BiH”, ocijenila je Koso.

Također, dodala je, kao općina ponosni su na ostvarenu saradnju s poslovnim subjektima i raduje ih činjenica što su općina Visoko i njeni privrednici već tri godine zaredom na tronu što se tiče izvoza u Zeničko-dobojskom kantonu.

Inače, ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u posljednjih pet godina rezultirala su pozitivnim efektima s aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone, a evidentno je i povećano novoupošljavanje u zonama koje su bile sufinancirane od strane navedenog Ministarstva.

S obzirom da su ovo grant sredstva koja se u 2018. godini dodjeljuju drugi put, (u 9. mjesecu ove godine potpisani su ugovori o dodjeli grant sredstava za poduzetničke zone s 20 jedinica lokalne samouprave), u 2018. godini je za poduzetničke zone ukupno odobreno 5.3 miliona maraka za 27 jedinica lokalne samouprave, kroz čije će se projekte zaposliti 1.336 radnika u 95 novih poduzeća u ovim zonama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik