Nakon poslodavaca reaguju i obrtnici: Poskupljenje struje ugroziće 57.000 radnika

Bez autora
Dec 13 2018

Rast cijena električne energije pogoršat će, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji BiH. Više od 50.000 obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje i smanjenjem produktivnosti, što će u konačnici dovesti do gašenja velikog broja obrta.Ovo je rečeno na hitno održanom sastanku Upravnog odbora Obrtničke komore Federacije BiH u Sarajevu, koji je uslijedio nakon najave Elektroprivrede BiH da će podići cijene električne energije svim privrednim obrtima i malim privrednicima. Rast cijene električne energije dovest će do naglog povećanja cijena proizvoda, što će sigurno privredu u FBiH učiniti manje konkurentnom.

Nakon poslodavaca reaguju i obrtnici: Poskupljenje struje ugroziće 57.000 radnikaRast cijena električne energije pogoršat će, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji BiH. Više od 50.000 obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje i smanjenjem produktivnosti, što će u konačnici dovesti do gašenja velikog broja obrta.

Ovo je rečeno na hitno održanom sastanku Upravnog odbora Obrtničke komore Federacije BiH u Sarajevu, koji je uslijedio nakon najave Elektroprivrede BiH da će podići cijene električne energije svim privrednim obrtima i malim privrednicima.

- Rast cijene električne energije dovest će do naglog povećanja cijena proizvoda, što će sigurno privredu u FBiH učiniti manje konkurentnom. Umjesto da krenemo u pravcu rasta i razvoja, domaći obrt i privreda će doživjeti stagnaciju i pad. To je oštar udarac obrtnicima. Uvjereni smo da će taj udarac naše obrtništvo teško podnijeti. Trenutna cijena električne energije u obrtništvu je, i prije poskupljenja, previsoka i obrtnici taj izdatak teško podnose. Sada će biti još teže. Upozoravamo da će ovaj čin dovesti obrtništvo na granice egzistencijske isplativosti rada, posebno za ona zanimanja gdje je udio električne energije veći, kazao je Željko Babić, predsjednik Federalne obrtničke komore.

Sjednici Upravnog odbora prisustvovali su predstavnici svih kantonalnih obrtničkih komora, koji su tom prilikom iznijeli pokazatelje, prema kojima su obrtnici u Federaciji BiH suočeni sa opterećenjima u poslovanju, koja mogu dovesti do devastacije obrtništva.

U obrtništvu je prema posljednjim pokazateljima, na području Federacije BiH, zaposleno 56.940 radnika, što čini oko 12 posto zaposlenih u ovom entitetu. Upravni odbor Obrtničke komore FBiH je zauzeo stav da je ovakvim jednostranim i potpuno neopravdanim poskupljenjem struje, koje se uvodi od strane Elektroprivrede BH, dovedena u pitanje egzistencija zaposlenih u obrtu, kao i opstanak samih obrta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik