U APR-u se formira Centralna evidencija stvarnih vlasnika

Bez autora
Dec 12 2018

Centralna evidencija stvarnih vlasnika biće uspostavljena do 31. decembra u Agenciji za privredne registre. Cilj uspostavljanja ovog "registra" je da se stane na put prikrivanju pravih vlasnika domaćih i stranih kompanija, a time i eventualni ulaz "sumnjivog novca" u Srbiju.Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, po preporuci Komiteta Manival Saveta Evrope, stupio je na snagu 8. juna ove godine. Ovlašćena lica u pravnim licima i drugim subjektima, koji su osnovani do 31. decembra 2018. godine, dužna su da evidentiraju podatke u ovu evidenciju najkasnije do 31. januara 2019. godine, kažu u APR-u.

U APR-u se formira Centralna evidencija stvarnih vlasnikaCentralna evidencija stvarnih vlasnika biće uspostavljena do 31. decembra u Agenciji za privredne registre. Cilj uspostavljanja ovog "registra" je da se stane na put prikrivanju pravih vlasnika domaćih i stranih kompanija, a time i eventualni ulaz "sumnjivog novca" u Srbiju.

Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, po preporuci Komiteta Manival Saveta Evrope, stupio je na snagu 8. juna ove godine.

"Ovlašćena lica u pravnim licima i drugim subjektima, koji su osnovani do 31. decembra 2018. godine, dužna su da evidentiraju podatke u ovu evidenciju najkasnije do 31. januara 2019. godine", kažu u APR-u.

Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju privredna društva (osim javnih akcionarskih društava), zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja i udruženja (osim političkih stranaka, sindikata, sportskih organizacija i udruženja, crkava i verskih zajednica), fondacije i zadužbine, ustanove, strana predstavništva (privrednih društava, udruženja, fondacija i zadužbina).

Zakon se, dodaju, ne primenjuje na privredna društva i ustanove u kojima je Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave jedini član, odnosno osnivač.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik