Ljetne gume ojadile vozače za 86.000 KM

Bez autora
Dec 13 2018

Ljetne gume i krnja auto-oprema koštali su nesavjesne vozače u Srpskoj prošle sedmice desetine hiljada maraka jer svako četvrto kontrolisano vozilo nije bilo pripremljeno za zimske uslove, zbog čega je policija dnevno pisala oko 430 kazni. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS navode da su tokom petodnevne akcije pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila, posjedovanja zimske opreme i zatamnjenosti stakala kontrolisali ukupno 9.020 vozila. Kako navode, sankcionisano je 5.229 vozača, od čega su se 3.994 prekršaja odnosila na akciju, a ostatak na druge prekršaje u saobraćaju.

Ljetne gume ojadile vozače za 86.000 KMLjetne gume i krnja auto-oprema koštali su nesavjesne vozače u Srpskoj prošle sedmice desetine hiljada maraka jer svako četvrto kontrolisano vozilo nije bilo pripremljeno za zimske uslove, zbog čega je policija dnevno pisala oko 430 kazni.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS navode da su tokom petodnevne akcije pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila, posjedovanja zimske opreme i zatamnjenosti stakala kontrolisali ukupno 9.020 vozila. Kako navode, sankcionisano je 5.229 vozača, od čega su se 3.994 prekršaja odnosila na akciju, a ostatak na druge prekršaje u saobraćaju.

Zbog neposjedovanja zimske opreme policija je izdala 2.159 prekršajnih naloga, a s obzirom na to da je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH za taj prekršaj predviđena kazna od 40 maraka, računica pokazuje da su neodgovorni vlasnici vozila za nemar kažnjeni sa 86.360 KM.

- Tehnička neispravnost vozila utvrđena je u 1.127 slučajeva,  a policija je izdala i 638 prekršajnih naloga vozačima na čijim automobilima su stakla bila nepropisno zatamnjena - istakli su u MUP-u.

Podsjećaju da je od 15. novembra do 15. aprila, bez obzira na vremenske uslove, obavezno posjedovanje zimske opreme, te apeluju na vozače da poštuju zakonske obaveze, da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite i sebe i druge.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da su vozači veoma nedisciplinovani, o čemu svjedoče rezultati brojnih kontrola koje su sprovedene u proteklom periodu.

- Gotovo identične rezultate dobija i Auto-moto savez RS kada sprovodi kontrole povodom pripreme automobila za zimske uslove. Da ima dosta nesavjesnih vozača, pokazuju i akcije kojima se kontroliše upotreba pojasa, brzina kretanja i slično - rekao je Radović. Istakao je da upotreba ljetnih guma u zimskim uslovima predstavlja veliki rizik.

- Ljetne gume se na niskim temperaturama stvrdnu i izgube potrebnu elastičnost, što produžava put kočenja i do 50 puta u odnosu na zimske gume. Time je opasnost od slijetanja i proklizavanja znatno uvećana - rekao je Radović i dodao da su represivne mjere policije najbolji način da se vozači osvijeste i poštuju zakon.

Zimska oprema

Iz MUP-a su podsjetili da se pod zimskom opremom podrazumijeva guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra.

Vozači mogu saobraćati i vozilom sa ljetnim gumama čija dubina gazećeg sloja takođe iznosi minimalno četiri milimetra, te moraju imati odgovarajuće lance. Vozila čija dozvoljena masa prelazi 3.500 kilograma i autobusi dodatno moraju posjedovati lance, lopatu i vreću pijeska.

*Broj izdatih prekršajnih naloga

2.159 - neposjedovanje zimske opreme

1.127 - tehnička neispravnost

638 - nepropisno zatamnjena stakla

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik