Šest velikih proizvođača bele tehnike u Francuskoj kažnjeno zbog dogovaranja cena

Bez autora
Dec 13 2018

Francuska Agencija za zaštitu konkurencije kaznila je s 189 miliona evra šest velikih proizvođača bele tehnike zbog dogovaranja cena na francuskom tržištu.Reč je o Virpulu, Kendiju, Elektroluksu, Indesitu, Eberhart Freresu i BSH grupi u čijem vlasništvu su, između ostalih, i brendovi Boš i Simens. Šest proizvođača imalo je međusobna savetovanja na tajnim sastancima između januara 2007. i maja 2008. godine o preporučenim maloprodajnim cenama, navodi se u rešenju Agencije za zaštitu konkurencije.

Šest velikih proizvođača bele tehnike u Francuskoj kažnjeno zbog dogovaranja cenaFrancuska Agencija za zaštitu konkurencije kaznila je s 189 miliona evra šest velikih proizvođača bele tehnike zbog dogovaranja cena na francuskom tržištu.

Reč je o Virpulu, Kendiju, Elektroluksu, Indesitu, Eberhart Freresu i BSH grupi u čijem vlasništvu su, između ostalih, i brendovi Boš i Simens.

- Šest proizvođača imalo je međusobna savetovanja na tajnim sastancima između januara 2007. i maja 2008. godine o preporučenim maloprodajnim cenama - navodi se u rešenju Agencije za zaštitu konkurencije.

Kažnjeni proizvođači drže oko 70 odsto francuskog tržišta frižidera i mašina za pranje veša, piše Novac.hr.Agencija otkriva i da su kompanije sarađivale u istrazi ne poričući postojanje dogovora o cenama i na taj način smanjile moguće kazne.

Najveću kaznu platiće američki Virpul, čak 56 miliona evra, švedski Elektroluks 48 miliona evra, Indesit, francuska kompanija koja je tokom istrage prešla u većinsko vlasništvo Virpula, platiće 46 miliona evra kazne, a BSH 23 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik