Prednacrt Zakona: Udruženja i fondacije moraju plaćati PDV

Bez autora
Dec 16 2018

Porez na dodatu vrijednost u BiH ostaje 17 odsto, ali se u sistem plaćanja PDV-a uvode organi javne uprave, udruženja, fondacije, ustanove i druga pravna lica koja nisu poreski obveznici, a koji će plaćati PDV na primljene usluge od strane onih koji u BiH nemaju sjedište ili poslovnu jedinicu.U prednacrtu Zakona o PDV-u, koji je danas razmatrao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, navedeno je da je osnovni razlog za donošenje zakona potpuno usklađivanje i harmonizacija sa propisima Evropske unije.

Prednacrt Zakona: Udruženja i fondacije moraju plaćati PDVPorez na dodatu vrijednost (PDV) u BiH ostaje 17 odsto, ali se u sistem plaćanja PDV-a uvode organi javne uprave, udruženja, fondacije, ustanove i druga pravna lica koja nisu poreski obveznici, a koji će plaćati PDV na primljene usluge od strane onih koji u BiH nemaju sjedište ili poslovnu jedinicu.

U prednacrtu Zakona o PDV-u, koji je danas razmatrao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a koji je u posjedu Capitala, navedeno je da je osnovni razlog za donošenje zakona potpuno usklađivanje i harmonizacija sa propisima Evropske unije.

 "Prednacrt zakona o PDV, koji je pripremila UIO radi usklađivanja sa evropskim direktivama, dobio je danas podršku Upravnog odbora nakon čega će u daljoj proceduri biti kreiran nacrt ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja", saopšteno je nakon današnje sjednice UO UIO.

Naime, Prednacrtom zakona su preciznije definisani promet dobara i pružanje usluga, te pravila o prenosu imovine poreskog obveznika.

Posebno je obrađen način oporezivanja vrijednosnih kupona koji predstavljaju novinu u načinu oporezivanja, a koja je nastala kao posljedica specifičnih novih oblika i modaliteta u vršenju prometa.

"Najznačajnija novina je da se u sistem plaćanja PDV uvode i primaoci usluga (telekomunikacione usluge, radio-televizijske usluge i elektronski pružene usluge) koji nisu poreski obveznici, što je saglasno pravilima Evropske unije koji su u primjeni od 1. januara 2015. godine", navedeno je u obrazloženju zakona.

Portal Capital tražio je od UIO da pojasni ovu odredbu Prednacrta zakona, odnosno ko bi konkretno, prema ovoj novini u zakonu, ubuduće trebao da plaća PDV i za koje sve usluge. Po dobijanju odgovora, isti ćemo objaviti.

Što se tiče odredbi koje se odnose na utvrđivanje mjesta prometa dobara, mjesta pružanja usluga i mjesta uvoza, najznačajnije novine odnose na izmjenu pravila kod utvrđivanja mjesta pružanja usluga.

"Naime, od 1. januara 2010. godine u EU kao osnovno pravilo kod utvrđivanja mjesta pružanja usluga primjenjuje se mjesto gdje primalac usluge ima sjedište, iz čega proizilazi da važeće odredbe Zakona o PDV-u u BiH uzrokuju pojavu dvostrukog (ne)oporezivanja u slučajevima poslovnih transakcija sa privrednicima iz EU", istaknuto je u obrazloženju.

U poglavljima u kojima se definiše nastanak poreske obaveze i reguliše formiranje poreske osnovice i standardna poreska stopa za oporezivanje nema značajnih izmjena i predloženo je da poreska stopa ostane 17%.

U poglavlju koje definiše oslobađanje od plaćanja PDV-a, u cilju efkasnijeg provođenja oslobađanja izvršeno je izjednačavanje  u provođenju oslobađanja pri uvozu i pri domaćim nabavkama, te olakšan postupak za oslobađanja diplomatskim i konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama koja su ranije provođena kroz institut povrata.

Pored PDV prijave uvedena je i evidenciona prijava (ED) kojom obaveze po osnovu PDV prijavljuju lica koja nisu registrovani obveznici po osnovu PDV.

Prednacrtom zakona o PDV-u ukinuta je posebna šema u građevinarstvu koja je propisana odredbama važećeg Zakona o PDV.

Što se tiče faktura, novina je uvođenje elektronske fakture, koja je u primjeni u EU od 1. januara 2013. godine, a čime bi trebalo da bude uspostavljen jednak tretman papirne i elektronske fakture u cilju daljeg pojednostavljenja poslovanja.

Kao novina definisano je i evidentiranje lica - primaoca usluga za svrhe prijavljivanja i plaćanja PDV-a u slučajevima kada se obaveza plaćanja prenosi na primaoca usluge.

Prednacrtom zakona o PDV-u predviđeno je povećanje praga za registraciju sa 50.000 KM na 75.000 KM, što je preporuka MMF-a.

U obrazloženju se zaključuje da za povećanje praga za registraciju, zajedno sa visinom standardne stope, zadnju riječ treba dati Upravni odbor UIO.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik