Za dioničare je stečaj Aluminija neminovan

Bez autora
Dec 16 2018

Saglasnost koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi HZHB i Aluminiju za poduzimanje aktivnosti na rješavanju opskrbe Aluminija električnom energijom, uz mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana, uprava Aluminija jučer je ocijenila veoma važnom, ali ne i ključnom na putu trajnog rješenja problema koji opterećuju preduzeće. Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora Aluminija i EPHZHB na način kako je naznačila Vlada, to će Aluminiju omogućiti preživljavanje, ali ne i stabilnost, podsjetio je direktor Dražen Pandža.Krivične prijave Naime, tih 60 plus 60 dana za Aluminij bi bila premosnica koja bi, uz naše snažne interne mjere ušteda i optimiziranje radnih procesa, vjerovatno omogućila preživljavanje naredne godine. Za stvarno dugoročno rješenje i osiguranje budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci, Pandžino je mišljenje.

Za dioničare je stečaj Aluminija neminovanSaglasnost koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi HZHB i Aluminiju za poduzimanje aktivnosti na rješavanju opskrbe Aluminija električnom energijom, uz mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana, uprava Aluminija jučer je ocijenila veoma važnom, ali ne i ključnom na putu trajnog rješenja problema koji opterećuju preduzeće.

Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora Aluminija i EPHZHB na način kako je naznačila Vlada, to će Aluminiju omogućiti preživljavanje, ali ne i stabilnost, podsjetio je direktor Dražen Pandža.Krivične prijave

- Naime, tih 60 plus 60 dana za Aluminij bi bila premosnica koja bi, uz naše snažne interne mjere ušteda i optimiziranje radnih procesa, vjerovatno omogućila preživljavanje naredne godine. Za stvarno dugoročno rješenje i osiguranje budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci, Pandžino je mišljenje.

Ponovo je naglasio nužnost poštivanja aneksa 8 na Sporazum iz 2013, koji precizira način subvencioniranja Aluminijeve opskrbe strujom od Vlade.

Predsjednik Udruženja dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH Rizah Softić je Pandžinu izjavu ocijenio zbunjujućom, a težnje za novim zaduženjem kod EPHZHB pogubnim za Elektroprivredu.

- Nije pošteno nastupiti na način kako je to uradio direktor Pandža. Kao da se stvari dešavaju mimo gospode u Aluminiju. Hoće da kažu da je ono što EPHZHB namjerava uraditi za Aluminij dobro, a istina je, nažalost, potpuno drugačija. Neće da se pomire s tim da je stečaj Aluminija, nažalost, neminovan. Nevjerovatno je da se Skupština Aluminija najavljuje za 13. januar, a da se mjesec ranije imenuju novi članovi NO, govori Softić.

Vlada se na ovaj potez odlučila nakon što se počela nazirati nova većina u federalnom Parlamentu i nakon što je postalo upitno hoće li u budućem sazivu Vladu činiti kadrovi stranaka koje su je dosad činile, Softićevo je mišljenje.

- Svjesni su da dolaze nove stranke i da bi onda sve moglo biti drugačije. To je, ustvari, njihova jagma za uhljebljenjem ili bolje reći njihovi posljednji trzaji, smatra Softić.

Šutnja Zagreba

Tvrdi i da je za EPHZHB pogubno to što uskoro namjerava dodatno zadužiti Aluminij. S tim u vezi je, tvrdi, za 21. decembar zakazana Skupština EPHZHB.

- Očekujem da do te skupštine neće ni doći, jer bi se njome indirektno nanijela velika šteta EPHZHB. Ukoliko urade ono što su planirali, mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv odgovornih. Svi su upozoreni, kaže Softić.

Jedan od problema o kojim se u javnosti malo ili nimalo govori je pasivnost Vlade Republike Hrvatske prema problemima Aluminija. Vapaji iz Društva mjesecima se upućuju Sarajevu i Vladi FBiH, ali nikako Zagrebu.

- To je katastrofa! Zakon nalaže da većinski dioničari ravnopravno odgovaraju Društvu. Vlada RH je od početka nekorektna. Imaju 12 posto dionica i morali bi se ponašati kao i Vlada FBiH. Nema smisla da se izvlače i šute. Vlada FBiH ne smije nastaviti šutjeti. I oni moraju pozvati Vladu susjedne zemlje da pomogne u spašavanju Aluminija. Bojim se da Vlada Hrvatske namjerno spava, ističe Softić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik