Malezija optužuje "Goldman Saksa" za korupciju i pranje novca

Bez autora
Dec 17 2018

Malezijske vlasti podnele su krivičnu prijavu protiv američke investicione banke "Goldman Saks" i dvojice bivših službenika u toj banci, u sklopu istrage o korupciji i pranju novca u malezijskom državnom fondu 1MDB.Banka "Goldman Saks" je pod lupom zbog učešća u prikupljanju sredstava putem prodaje obveznica "1Malezija divelopment Bhd (1MDB)", što je slučaj koji je trenutno predmet istrage u najmanje šest zemalja.

Malezija optužuje "Goldman Saksa" za korupciju i pranje novcaMalezijske vlasti podnele su krivičnu prijavu protiv američke investicione banke "Goldman Saks" i dvojice bivših službenika u toj banci, u sklopu istrage o korupciji i pranju novca u malezijskom državnom fondu 1MDB.

Banka "Goldman Saks" je pod lupom zbog učešća u prikupljanju sredstava putem prodaje obveznica "1Malezija divelopment Bhd (1MDB)", što je slučaj koji je trenutno predmet istrage u najmanje šest zemalja, navodi Rojters.

Malezijski državni tužilac Tomi Tomas kaže da su, u skladu sa malezijskim zakonom o hartijama od vrednosti, podnete krivične prijave protiv banke "Goldman Saks", njenih bivših bankara Tima Lajsnera i Rodžera Ng-a, kao i protiv bivše radnice u 1MDB Džasmin Lo i malezijskog finansijera Džoa Lova u vezi sa prodajom obveznica.

"Optužbe se odnose na provizije i podmetanje lažnih ili obmanjujućih saopštenja koje su optuženi izneli u svrhu pronevere 2,7 milijardi dolara stečenih od prodaje tri emisije obveznica podružnica 1MDB-a, koje je organizovao 'Goldman Saks'", izjavio je Tomas.

Portparol "Goldman Saksa" je saopštio da su "optužbe pogrešno usmerene" i da ta banka nastavlja saradnju sa svim vlastima u njihovim istragama.

Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je ranije da su visoki zvaničnici fonda i njihovi saradnici između 2009. i 2014. godine proneverili 4,5 milijardi dolara iz fonda 1MDB.

Taj fond je osnovao bivši malezijski premijer Nadžib Razak, koji je optužen za korupciju u Maleziji. On međutim tvrdi da nije kriv.

Tužioci u SAD podneli su krivičnu prijavu protiv Lajsnera i Ng-a prošlog meseca. Lajsner je priznao krivicu za pranje novca i kršenje zakona o korupciji u stranoj zemlji, a Ng-u, pritvorenom u Maleziji, preti izručenje u SAD.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik