Za 15,7 odsto smanjen broj nezaposlenih

Bez autora
Dec 17 2018

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske trenutno se nalazi 97.193 nezaposlena lica, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 18.154 lica, odnosno 15,7 odsto, rekao je direktor Zavoda Miroslav Vujičić.Vujičić je istakao da je očigledno da se u evidencijama Zavoda tokom ove godine bilježi pad broja nezaposlenih, a lica koja se prijavljuju na evidenciju najčešće to rade zbog aktivnog traženja zaposlenja. On je naglasio da se u proteklih 11 mjeseci na evidenciju Zavoda prijavilo 57.467 lica.

Za 15,7 odsto smanjen broj nezaposlenihNa evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske trenutno se nalazi 97.193 nezaposlena lica, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 18.154 lica, odnosno 15,7 odsto, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić je istakao da je očigledno da se u evidencijama Zavoda tokom ove godine bilježi pad broja nezaposlenih, a lica koja se prijavljuju na evidenciju najčešće to rade zbog aktivnog traženja zaposlenja.

On je naglasio da se u proteklih 11 mjeseci na evidenciju Zavoda prijavilo 57.467 lica.

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske najviše se nalazi kvalifikovanih radnika - 32.078, zatim 30.444 radnika sa srednjom stručnom spremom i 10.685 radnika koji posjeduju visoku stručnu spremu.

Vujičić napominje da od lica sa trećim stepenom stručne spreme, najviše prijavljenih je u zanimanjima prodavca, bravara, automehaničara, kuvara i vozača teretnih kola, dok je sa četvrtim stepenom stručne spreme najviše prijavljenih u zanimanjima ekonomskog, mašinskog, medicinskog, poljoprivrednog i saobraćajnog tehničara.

"Od lica sa sedmim stepenom stručne spreme, najviše prijavljenih je diplomiranih ekonomista, pravnika, psihologa, profesora razredne nastave i profesora engleskog", kaže on.

Vujičić naglašava da je za 11 mjeseci ove godine sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zbog zaposlenja odjavljeno 40.651 lica, što je za 9,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Vujičić dodaje da su tokom ove godine poslodavci iskazali potrebu za 14.815 radnika, a najveća potreba iskazana je za za prodavcima, bravarima, konobarima, obućarima i vozačima teretnih vozila, a kada je u pitanju četvrti stepen stručne spreme za ekonomskim, mašinskim i medicinskim tehničarima, kao i elektrotehničarima.

Kada je u pitanju sedmi stepen stručne spreme, Vujičić kaže da su poslodavci iskazali najveću potrebu za profesorima razredne nastave, diplomiranim ekonomistima, pravnicima, mašinskim inženjerima i ljekarima.

Vujičić podsjeća da tokom ove godine Zavod za zapošljavanje Republike Srpske sprovedi niz projekata za zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih.

"Ukupna sredstva planirana za realizaciju ovih projekata iznose 21.640.711 KM, a namijenjena su za zapošljavanje više od 5.600 lica", ističe Vujičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik