Dogovoreno povećanje cijena struje za privrednike od dva do pet posto

Bez autora
Dec 18 2018

Na današnjem sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade Federacije BiH dogovoreno je da će cijena električne energije za privrednike ići blago prema gore u odnosu na prošlogodišnju i to u omjeru od dva do pet posto.Potvrdio je ovo predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović nakon sastanka. Cijena će varirati u zavisnosti od potrošača, na kojem naponu i pod kojim uslovima rade. Ovo blago povećanje je, u odnosu na ono koje je bilo najavljivano od 18 do 25 posto, veoma značajno. Nismo presretni ni sa tim, jer smo mislili da ćemo ostati na nekom nivou, ali nemamo baš previše izbora, kazao je Smailbegović.

Dogovoreno povećanje cijena struje za privrednike od dva do pet postoNa današnjem sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade Federacije BiH dogovoreno je da će cijena električne energije za privrednike ići blago prema gore u odnosu na prošlogodišnju i to u omjeru od dva do pet posto. Potvrdio nam je ovo predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović nakon sastanka.

- Cijena će varirati u zavisnosti od potrošača, na kojem naponu i pod kojim uslovima rade. Ovo blago povećanje je, u odnosu na ono koje je bilo najavljivano od 18 do 25 posto, veoma značajno. Nismo presretni ni sa tim, jer smo mislili da ćemo ostati na nekom nivou, ali nemamo baš previše izbora, kazao je Smailbegović.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je kako je prijedlog koji im je Elektroprivreda BiH poslala koristan, pametan, prihvatljiv, te je istakao kako je trenutna tržišna cijena 75 eura po megavat satu i kako je smanjenje od 15 posto koje su oni predvidjeli u svom programu komforan i dobar prijedlog.

- Kad pogledate finale, odnosno zaključke današnjeg sastanka, to jeste da imamo od 1,7 do 4,9 povećanje u odnosu na planirano povećanje od 20 posto, to je pravi uspjeh. Treba napomenuti da su Željeznice Federacije jednom ovakvom odlukom i ovakvim jednim dogovorom došle u poziciju da naredne godine imaju cijenu manju za deset posto. Dakle, zavisno od kategorije potrošača, od nivoa potrošnje, dijagrama potrošnje, količine konzumacije električne energije zavisit će i formiranje te cijene. Mislim da smo svi zadovoljni zaključcima ovog sastanka, kazao je Džindić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik