Vozači oprez, 87% vozila neispravno na vanrednim pregledima

Bez autora
Dec 23 2018

Od 1.724 vozila koja su policajci u Republici Srpskoj u proteklih 11 mjeseci poslali na tehnički pregled, kod njih 1.501, ili 87 odsto, utvrđena je tehnička neispravnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će od ponedjeljka sprovoditi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na tehničku ispravnost vozila, prvenstveno autobusa i kombija za javni prevoz putnika. Vozila za koja se posumnja da su neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled, saopštili su iz MUP-a RS, te apelovali na građane da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, kao i da vožnju prilagode zimskim uslovima puta.

Vozači oprez, 87% vozila neispravno na vanrednim pregledimaOd 1.724 vozila koja su policajci u Republici Srpskoj u proteklih 11 mjeseci poslali na tehnički pregled, kod njih 1.501, ili 87 odsto, utvrđena je tehnička neispravnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će od ponedjeljka sprovoditi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na tehničku ispravnost vozila, prvenstveno autobusa i kombija za javni prevoz putnika.

"Vozila za koja se posumnja da su neispravna biće upućena na vanredni tehnički pregled", saopštili su iz MUP-a RS, te apelovali na građane da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, kao i da vožnju prilagode zimskim uslovima puta.

Iz MUP-a RS su za "Nezavisne" potvrdili da su od početka ove godine do kraja novembra iz saobraćaja isključena 4.893 vozila.

"Od toga, 1.501 vozilo isključeno je zbog tehničke neispravnosti, 2.901 zbog isteka registracije u periodu većem od 30 dana i 491 iz drugih razloga", kazali su iz policije.

Predstojeće vanredne kontrole ne brinu Mirka Milašinovića, vozača iz Banjaluke, koji naglašava da svoj automobil redovno provjerava, ne zbog policije, već radi vlastite bezbjednosti.

"Svjedoci smo crnog bilansa na putevima. Smatram da je ispravno vozilo preduslov za bezbjedno putovanje. Vozač sam već godinama i nikada nisam rizikovao. Svaki put kada bih primijetio neki nedostatak na vozilu, odmah sam se trudio da kvar otklonim", ističe Milašinović.

Ovakvo ponašanje vozača je ispravno, smatra Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, koji podržava ove kontrole.

"Tehnička ispravnost vozila znatno doprinosi bezbjednosti saobraćaja", napominje Tešić. Ističe da određeni sistemi doprinose većoj bezbjednosti na putevima. Tu, dodaje, spadaju upravljački sistemi, sistemi kočenja, sistemi osvjetljavanja i sistemi koji omogućavaju bolju vidljivost.

"Posebno su značajni kočioni sistemi. Što su bolje kočnice na automobilu, to je kraći zaustavni put", pojašnjava Tešić, te dodaje da je i vrlo bitno da sva svjetlosna signalizacija bude ispravna.

U ovo vrijeme, dodao je, veoma je korisno i da gume na automobilu budu odgovarajuće, te da nisu stare, jer što su starije, to je put zaustavljanja automobila duži.

"Bitna je i vidljivost, odnosno sistem brisača i tečnost za vjetrobransko staklo. U uslovima magle, kiše i snijega, važno je da vozač ima optimalnu preglednost", ističe Tešić.

BROJKE

4.893 vozila isključena iz saobraćaja od početka godine

1.501 isključeno zbog neispravnosti

2.901 isključeno zbog isteka registracije

491 iz saobraćaja isključeno iz ostalih razloga

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik