Ipak nastavak programa prekvalifikacija za IT

Bez autora
Jan 10 2019

Vlada Republike Srbije saopštila je da se nastavlja program prekvalifikacija za IT, koji je započet 2017. godine, na inicijativu Ministarskog saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, kojem predsedava premijerka Ana Brnabić.Program, koji je pokrenut kako bi se ublažio nedostatak kadrova u brzo rastućem IT sektoru u Srbiji, ima dobre rezultate i neće biti obustavljen. Ono što je trenutno obustavljeno jeste javna nabavka koja se odnosi na ugovaranje škola koje bi realizovale deo programa prekvalifikacija za IT, a koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ipak nastavak programa prekvalifikacija za ITVlada Republike Srbije saopštila je da se nastavlja program prekvalifikacija za IT, koji je započet 2017. godine, na inicijativu Ministarskog saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, kojem predsedava premijerka Ana Brnabić.

Program, koji je pokrenut kako bi se ublažio nedostatak kadrova u brzo rastućem IT sektoru u Srbiji, ima dobre rezultate i neće biti obustavljen.

Ono što je trenutno obustavljeno jeste javna nabavka koja se odnosi na ugovaranje škola koje bi realizovale deo programa prekvalifikacija za IT, a koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Prva dva kruga IT prekvalifikacija, za sto, odnosno za 700 kandidata, koje je sprovela Kancelarija za IT i eUpravu, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uspešno su završeni i imaju konkretne rezultate na tržištu rada.

Tako je procenat onih koji su se zaposlili iz prvog kruga u ovom trenutku čak 32 odsto, što je iznad evropskog standarda.

Kada je reč o sveukupnim rezultatima programa IT prekvalifikacija i procentu zapošljavanja onih koji su program završili, do sada ostvareni rezultati su veoma dobri.

Ukupan procenat onih koji se zapošljavaju se povećava i u narednim mesecima očekujemo dodatno povećanje. Potrebno je vreme da, po završetku programa prekvalifikacija, tržište rada apsorbuje one koji su završili obuke, a u skladu sa dinamikom zapošljavanja polaznika koji su završili obuke biće organizovane i nove.

Treći krug prekvalifikacija za IT, koji je u toku, podeljen je u dva dela. Jedan deo organizuje Kancelarija za IT i eUpravu, za 411 polaznika i to za one koji su zaposleni. U toku je selekcija kandidata, potpisani su ugovori sa deset škola, a obuke će početi u februaru i trajaće do devet meseci.

Drugi deo u okviru trećeg kruga organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje i to za nezaposlene. U toku je obuka za 700 kandidata, dok je javna nabavka ugovaranja škola za obuku još 775 kandidata obustavljena.

Program IT prekvalifikacija uticao je da se mnogim polaznicima unapredi karijera i mogućnosti za zaposlenje. Primera radi, dvoje polaznika koji su završili prekvalifikacije za IT zaposleni su u Kancelariji za IT i eUpravu.

Imajući u vidu potrebu za ovim kadrovima na našem tržištu, kvalitet i uspešnost prva dva kruga prekvalifikacija, što su potvrdili i polaznici, realizacija programa se nastavlja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik