Projekat autoputa se suočava sa teškoćama

Bez autora
Jan 20 2019

Kineska kompanija China Communications Construction Company ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, ali se taj projekat suočava s velikim teškoćama i novim izazovima, saopštio je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin. Sam projekat se suočava s velikom teškoćom, jer se tokom izgradnje neprekidno pojavljuju novi i nepoznati izazovi. Te poteškoće se odnose na veliki rizik zbog topografije, nepoznatu situaciju zbog komplikacije geologije, ograničenost zbog klimatskog diverziteta, visok standard za zaštitu ekologije i poteškoće u pogledu zahtjeva građevinarske tehnologije - posebno jer mostovi i tuneli čine 60 odsto cijele trase, rekao je Jin.

Projekat autoputa se suočava sa teškoćamaKineska kompanija China Communications Construction Company (CCCC) ima sposobnost da kvalitetno dovrši gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, ali se taj projekat suočava s velikim teškoćama i novim izazovima, saopštio je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin.

"Sam projekat se suočava s velikom teškoćom, jer se tokom izgradnje neprekidno pojavljuju novi i nepoznati izazovi. Te poteškoće se odnose na veliki rizik zbog topografije, nepoznatu situaciju zbog komplikacije geologije, ograničenost zbog klimatskog diverziteta, visok standard za zaštitu ekologije i poteškoće u pogledu zahtjeva građevinarske tehnologije - posebno jer mostovi i tuneli čine 60 odsto cijele trase", rekao je Jin u intervjuu Pobjedi.

On je kazao da sve to jako povećava građevinske poteškoće, ali da građevinari dosljedno savladavaju niz izazova i naporno unaprjeđuju izgradnju.

“Vjerujem da će, ako naše dvije strane zajedničkom sinergijom idu prema istom pravcu, sjeverni i južni dio Crne Gore biti povezan auto-putem visokog kvaliteta”, poručio je Jin.

On je dodao i da je od oko 300 projekata koje je CCCC realizovala u inostranstvu, rad na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa jedan od najtežih među projektima auto-puteva.

CCCC, odnosno njena ćerka firma China Road and Bridge Corporation (CRBC) grade 41 kilometar dugu prioritetnu dionicu auto-puta Bar–Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Jin smatra da projekat auto-puta u kinesko-crnogorskoj saradnji igra ulogu kao „admiralski brod“ koji privlači veliku pažnju obje vlade i oba naroda.

"Projekat sa sobom nosi i lijepu želju kinesko-crnogorskog prijateljstva i saradnje. Kineska kompanija CCCC i njena ćerka firma CRBC su sposobni i svjetski priznati u oblastima integrisane infrastrukture i imaju iskustvo za izgradnju velikog broja poznatih projekata", naveo je Jin.

On je dodao da vjeruje da CCCC i CRBC imaju sposobnost da kvalitetno dovrše projekat na zadovoljstvo obje strane.

Jin je kazao da je CRBC, kako bi ubrzao tempo izgradnje, snažno investirao u opremu, materijale i povećanje ljudskih resursa, pa je prošle godine angažovao više od hiljadu radnika na gradilištu.

“To je dokaz odlučnosti i posvećenosti”, poručio je Jin.

Kinezi zainteresovani i za druge projekte

On je saopštio da kineske kompanije, osim planiranih i projekata koji su u toku, imaju želju da učestvuju u drugim infrastrukturnim i energetskim projektima.

“Saradnja kineskih kompanija sa crnogorskim partnerima je na osnovu uzajamne koristi i win-win modela, uz poštovanje tržišnih i trgovinskih pravila, što je dokaz međusobne pomoći i saradnje Kine i Crne Gore”, rekao je Jin.

On je naveo da je investicija u Crnu Goru u skladu sa razvojnim zahtjevima i potrebama u cilju održivog i razvoja samih kompanija tokom investicije.

Jin je saopštio da postoje očigledni plodovi saradnje u okviru inicijative pod nazivom Pojas i Puta i saradničkog mehanizma 16+1, kao i da smatra da dvije države mogu dalje da inoviraju ideju, aktivno istražuju i pojačaju saradnju.

On je kazao da turistička saradnja Crne Gore i Kine predstavlja važan put ka intenziviranju razmjene među narodima i produbljivanju prijateljstva dvije zemlje.

“Drago nam je što crnogorska strana ulaže velike napore u uvođenje olakšice viznog režima i što je postigla dobre rezultate”, rekao je Jin.

On je podsjetio da je, prema podacima Monstata, broj kineskih turista u Crnoj Gori u prošloj godini preskočio 40 hiljada, što je dvostruko više nego 2017. godine.

Jin je saopštio da mogućnost uspostavljanja direktne aviolinije od Pekinga do Podgorice zavisi od potreba tržišta.

“Spremni smo da zajedno sa crnogorskom stranom unaprijedimo mjere za olakšavanje putovanja osoblja obje strane, uključujući direktnu avioliniju. Dobrodošli su nam u Kinu crnogorski turisti”, poručio je Jin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik